Sinclair Lewis

Bio je prvi američki književni nobelovac

U početku, dok još nije našao svoj pravi put, pisao je bulevarsku prozu, priče i romane, sve dok 1920. nije objavio roman "Glavna ulica" i postigao ogroman uspjeh. Za kratko vrijeme njegovo djelo bilo je rasprodano pola milijuna primjeraka.
Kultura / Knjige | 07. 02. 2023. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pulitzer.org / Sinclair Lewis (Sauk Centre, Minnesota, 7. veljače 1885. – Rim, 10. siječnja 1951.)

Sinclair Lewis, prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rođen je na današnji dan, 7. veljače 1885. u Minnesoti.

Imao je život ispunjen raznovrsnim i živopisnim iskustvima, korisnim za stvaranje široke vizije američkog društva, čiju će sliku snažno dati u svojim romanima.

Primjerice, Lewis je prekinuo studije na sveučilištu Yale, i otišao raditi na Panamskom kanalu. Vraća se na Yale i diplomira 1908. godine.

Idućih godina puno je putovao po Americi, radeći kao izvjestitelj mnogih listova i agencija. U početku, dok još nije našao svoj pravi put, pisao je bulevarsku prozu, priče i romane, sve dok 1920. nije objavio roman "Glavna ulica" i postigao ogroman uspjeh.

Za kratko vrijeme njegovo djelo bilo je rasprodano pola milijuna primjeraka, a roman je preveden na gotovo sve europske jezike.

Uslijedili su potom romani: "Kraljevska krv", "Babbitt", "Elmer Gantry", "Čovjek koji je poznavao Coolidgea", "Dodsworth", "Arrowsmith", "Ann Vickers", "Umjetničko djelo", "To je ovdje nemoguće".

Ovim je djelima Lewis izbio u red velikih realističkih pisaca suvremene Amerike, s podjednakim poznavanjem opisujući život različitih slojeva i vrlo različitih junaka.

Snažna satirička, kritička nota izazivala je često proturječje reakcije javnosti. Od pohvala kritike i slobodoumnih intelektualaca – do poziva na bojkot, linč, uhićenje.

Neki su od tih likova, npr. poslovni čovjek iz maloga grada George F. Babbitt (Babbitt, 1922) i licemjerni propovjednik Elmer Gantry (Elmer Gantry, 1927), postali simbolima američkoga društva.

Sinclair Lewis je jedan od najslavnijih pisaca takozvane izgubljene generacije. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1930. godine. Zanimljivo, 1926. odbio je primiti Pulitzerovu nagradu za roman  "Arrowsmith".

Preminuo je 1951. u Rimu od posljedica trajnog alkoholizma.

Kopirati
Drag cursor here to close