Povodom 25. godišnjice obnove

Predstavljena monografija ''HKD Napredak 1990 – 2015''

Predsjednik tog društva Franjo Topić naglasio je veliki značaj Monografije ističući da su na 564 stranice opisali mnoga područja djelovanja.
Kultura / Knjige | 05. 06. 2018. u 20:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u utorak navečer je u Sarajevu u društvu članova i prijatelja predstavilo monografiju "HKD Napredak 1990-2015", povodom obilježavanja 25. godišnjice obnove.

Predsjednik tog društva Franjo Topić naglasio je veliki značaj Monografije ističući da su na 564 stranice opisali mnoga područja djelovanja, od izdavaštva, medijskih projekata, izložbi, tribina, ali i stipendiranja učenika i studenata te humanitarnog rada.

Dodao je da HKD Napredak ima konstantnost u radu, iako su mnogi predviđali obustavu zbog društvenih okolnosti.

''Ovo je ponos svih članova 'Napretka', građana BiH i regije, jer smo odavno prerasli granice naše države'', istaknuo je Topić.

Naveo je da "Napredak" čine i građani drugih vjera i nacija, bez obzira o kakvim se manifestacijama ili segmentima djelovanja radi.

Foto: Fena / Predstavljanje monografije 

Bivši potporni član HKD "Napredak" i ratni član predsjedništva Republike BiH Stjepan Kljujić istakao je da je to društvo ponos svih bh. građana, posebno Hrvata.

''Nekada su ljudi, koji su bili imućni, imali razumijevanja za mlade, davali su im stipendije, jer su znali da je veličina ljudskog života u davanju i činjenju dobra'', istaknuo je te dodao da "Napredak" danas nema onu snagu kao nekada, ali da ima dovoljno snage da nastavi kulturno tradiciju i odgoj mladih.

Monografija "HKD Napredak 1990–2015" otkriva kako je Napredak organizirao 7.482 kulturna događaja, 942 manifestacije u Sarajevu i 6.540 manifestacija u podružnicama koje djeluju diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i nizu europskih zemalja.

Posebnu pozornost zaslužuju oni dijelovi Monografije koji govore o djelovanju Društva u prvim godinama nakon obnove.

Kopirati
Drag cursor here to close