“Mahala Carina u Mostaru”

Predstavljena knjiga za sve Mostarce i ostale koji vole ovaj grad

''Ova knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada autora Ahmeta Kurta. On je uložio izniman napor da bi došao do vrijednih i značajnih povijesnih izvora i podataka i da bi nam dao značajan prilog u proučavanju povijesti grada Mostara''
Kultura / Knjige | 14. 07. 2021. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021”, sinoć je u Centru za kulturu Mostar upriličena promocija knjige “Mahala Carina u Mostaru”- povijest i razvoj grada”, autora Ahmeta Kurta.

O knjizi su govorili: prof. dr. sc. Faruk Taslidža, profesor povijesti na Fakultetu humanističkih znanosti Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, mr. sc. Jasmin Branković, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, te povijesničar mr. sc. Alen Zečević.

“Ova knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada autora Ahmeta Kurta. On je uložio izniman napor da bi došao do vrijednih i značajnih povijesnih izvora i podataka i da bi nam dao značajan prilog u proučavanju povijesti grada Mostara, ali i gradske četvrti Carina koja je, kako kaže i sam autor, nastala srastanjem 5 mahala iz osmanskog razdoblja. Autor je dosta pisao o kulturnim i povijesnim spomenicima, vakufima, njihovoj okupaciji, devastaciji itd. Knjiga je jedan vrlo vrijedan prilog o povijesti grada Mostara”, istaknuo je Taslidža.

Foto:PR / Ahmet Kurt

“Knjiga Ahmeta Kurta je izuzetno vrijedan poklon gradu. Pripada području urbane povijesti koja nije previše zastupljena na našim prostorima, jer zahtijeva i veliko znanje i velika ulaganja. Treba znati da urbana povijest ima desetak podgrana i da je vrlo teško naći u jednom autoru nekoga tko to sve može obraditi. Na zapadu to rade timovi ljudi, institucije najčešće “, naglasio je pomoćnik federalne ministrice obrazovanja za znanost i tehnologiju Jasmin Branković.

Povijesničar Alen Zečević je istaknuo da je knjiga rezultat velikog entuzijazma čovjeka koji je obradio teme na kojima će mu osim sugrađana, biti zahvalni i povijesničari.

“Posebno je zanimljiv aspekt s početka i krajem 19. stoljeća. Cijelo 20. stoljeće obiluje nekim nepoznatim podacima koje autor pronalazi u arhivima ne samo u BiH, nego i u susjednim zemljama ili izvan nje, kao što je Beč. Dobili smo jako zanimljive uvide u događaje o kojima se nikad nije pisalo i govorilo”, istaknuo je Zečević.

Knjiga Mahala Carina” je knjiga o pet stoljeća Mostara, njegovim mahalama i stanovnicima. U indeksu imena među 4.100 stanovnika mahale Carine i Mostara mnogi od njih će pronaći imena svojih zaboravljenih predaka.

“Napisana je za sve Mostarce i ostale koji vole ovaj grad. Jednom će potomci Mostaraca, kada dođu u ozbiljno doba osjećati žudnju da nađu svoja svjetleća ognjišta u” tmini povijesti i zaborava. Tada će njihova probuđena čežnja početi postavljati pitanja tko su i odakle su oni, tko su njihovi preci, kako su i gdje živjeli, pod kakvim prilikama, od čega su strahovali, čemu su se nadali? Čovjeku bez vlastite prošlosti jako je teško stvoriti identitet”, istaknuo je Kurt.

Mostarsko ljeto se nastavlja u četvrtak 15. srpnja promocijom časopisa “Librum” Narodne biblioteke Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close