Zagreb

Predstavljena knjiga 'Nevrijeme bitka / Vrijeme nebitka' dr. sc. Zdravka Kordića

Knjiga kroz nedavne autorske osvrte i istupe govori o određenim gorućim pitanjima u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.
Kultura / Knjige | 16. 11. 2017. u 00:17 Mr. sc. Matej Škarica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu u srijedu 15. listopada predstavljena je knjiga hrvatskog i herceg-bosanskog književnika i filozofa Zdravka Kordića pod naslovom ''Nevrijeme bitka / Vrijeme nebitka''.

Knjiga kroz nedavne autorske osvrte i istupe govori o određenim gorućim pitanjima kao što je opći nepovoljan položaj hrvatskog naroda u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, problematici hrvatskog jezika kroz medijsku upotrebu u svakodnevici, položaju stvaratelja u vremenu političke, ekonomske, moralne i duhovne krize, estetici u književnom svijetu, filozofskom poimanju suvremenih medijskih (o)zbiljnosti te drugim pitanjima.

O Kordićevoj knjizi te nedavno objavljenoj ukoričenoj doktorskoj disertaciji o djelu Antuna Branka Šimića obranjenoj na Filozofskom fakultetu u Mostaru, govorili su: predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović, književnik dr. sc. Vlado Vladić, mr. sc. Ivan Bekavac Basić.

Istaknuli su kako Kordić iskreno progovara o teškim ali izazovnim temama kao što je samoostvarenje pojedinca u suvremenom globaliziranom društvu u koje se kroz prividne slobode, anacionalno-potrošački duh materijalističko-interesnog poimanja ljudskih odnosa u egzistencijalnu upitnost gura i naše povijesno hrvatsko biće.

Svjedočeći dijelom kroz osobna iskustva u Mostaru i BiH - teški prolazak kroz postupak vrjednovanja iskazane riječi i prepoznavanja provjerene kvalitete djela, a dijelom kroz vlastite medijske istupe ili angažman u društvima književnika - autor tako zadržava pozornost čitatelja ukazujući na nužnost trgnuća iz kulturne ali i političke apatije svakodnevice.

Zabrinutost za položaj Hrvata očituje se u Kordićevoj knjizi zanimljivog filozofsko-kontrastnog naslova koji je naizgled u svom pojmu suprotstavljen no istovremeno koliko je proizašao iz jedne igre riječi teži biti praktičan i poučan  sve uz primjere prijašnjih tekstova objavljivanih u časopisu Osvit, Hrvatskom slovu, elektroničkim medijima i drugdje.

Na kraju izlaganja okupljenima se uz prigodne pozdravne riječi obratio i sam autor čitajući odabrane ulomke iz knjige.

Predstavljanje u zagrebačkom Društvu književnika uspješno je vodila Lada Žigo.

Na kraju predstavljanja upriličeno je prigodno druženje u kavani na trgu bana J. Jelačića.

Kopirati
Drag cursor here to close