Sarajevska Vijećnica

Predstavljena knjiga Jovana Divjaka 'Ne pucaj!'

Knjiga ''Ne pucaj!'' sastoji se od tri toma, od kojih su prva dva Divjakovi ratni dnevnici iz 1992. i 1993. godine.
Kultura / Knjige | 08. 04. 2022. u 19:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga od tri toma ''Ne pucaj!'' autora Jovana Divjaka posthumno je predstavljena u sarajevskoj Vijećnici na prvu obljetnicu Divjakove smrti.

Brojni poštovatelji autorovog lika i djela prisustvovali su ovom događaju.

Iako je u publici bilo ''šaroliko društvo'', kako je kazao jedan od promotora, velika posjećenost svjedoči da su mnogi ljudi iskreno voljeli Divjaka zbog njegove visokomoralne ličnosti.

Omiljeni zapovjednik unutar struktura Armije RBiH tijekom proteklog rata, Divjak je na promociji bio tema najviše u kontekstu prvorazrednih ljudskih vrlina.

Osnivač udruženja ''Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu'', humanista, pravednik, narodni čovjek, heroj, riječi su kojima su ga promotori opisivali.

''Heroj je u očima svih nas koji su ga poznavali'' – rekla je Florence Hartmann, jedna od promotorica, bivša glasnogovornica Haškog tribunala, novinarka i spisateljica, dobitnica Šestoaprilske nagrade Sarajeva.

Foto: Fena / U Vijećnici predstavljena knjiga Jovana Divjaka 

Slavko Šantić, također u ulozi promotora i jedan od urednika knjige, između ostalog je rekao da će čitatelju biti jasno kako je i zašto Divjak dostojanstveno prkosio nedaćama i zašto je dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja.

Promotor Valerijan Žujo kaže da je Divjak ovom knjigom podigao sebi spomenik koji neće biti moguće srušiti. Učinio je i to vrlo inteligentno te će budućim povijesničarima djelo poslužiti za istinu ''o ovom našem vremenu'', rekao je ovaj promotor.

Drugi spomenik podignut je Divjaku već za života osnivanjem udruženja ''Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu'', rečeno je na promociji, jer je i sam kao vrlo obrazovan čovjek spoznavao značaj školovanja mladih, pa je iz fondacije njegovog udruženja stipendiran veliki broj đaka i studenata.

Iz Udruženja koje je Divjak osnovao, izvršni direktor Edin Bećirović poručio je da će Divjakova zamisao ostati očuvana nastavkom misije te asocijacije.

Knjiga ''Ne pucaj!'' sastoji se od tri toma, od kojih su prva dva Divjakovi ratni dnevnici iz 1992. i 1993. godine.

Jedan od brojnih promotora bio je Manel Vila i Motllo, dugogodišnji službenik u Gradskom vijeću Barselone i u Vladi Katalonije, počasni građanin Sarajeva od 2015. godine.

On je novinarima rekao da je došao u Sarajevo obilježiti godišnjicu Divjakove smrti jer je tokom ratne 1992. godine bio u ratnom Sarajevu te je izaslanstvo grada kojeg je zastupao uspostavilao izvrsnu suradnju s Divjakom i Udruženjem ''Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”.

Jedna od promotorica bila je i Vildana Selimbegović, novinarka, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista ''Oslobođenje'', a moderirala je Duška Jurišić.

Kopirati
Drag cursor here to close