Hrvatski žrtvoslovni kongres

Predstavljen zbornik radova "Totalitarizmi XX. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod"

U programu su sudjelovali predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo, povjesničari, profesor Ante Čuvalo i fra Robert Jolić, publicist Stanislav Vukorep i književnica Anita Martinac.
Kultura / Knjige | 19. 04. 2023. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Stocu, 18. travnja predstavljen je zbornik radova sa osmog Hrvatskog žrtvoslovnog kongresa pod nazivom Totalitarizmi XX. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod.

U programu su sudjelovali predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo, povjesničari, profesor Ante Čuvalo i fra Robert Jolić, publicist Stanislav Vukorep i književnica Anita Martinac.

Grad Stolac i udruga Vidovo polje Stolac organizirali su predstavljanje zbornika, a goste je pozdravio gradonačelnik Stjepan Bošković, te zahvalio što je Hrvatsko žrtvoslovno društvo odabralo Stolac za prvo predstavljanje zbornika. Posebna zahvala upućena je autorima koji su posvetili teme radova Stocu i okolici.

Književnica Anita Martinac govoreći o zborniku podsjetila je kako se u njemu nalaze jedni od posljednjih radova na žalost preminulih suradnika poput Željka Raguža, Josipa Palade, prof. Vjenceslava Topalovića i prof. Zvonimira Šeparovića. Te da su upravo ovakvi radovi i druga njihova djela ostavili trajni pečat a sam tim nas i zadužuju da nastavimo raditi na istim projektima. Ogroman je posao uraditi žrtvoslov župe ili općine, ali sigurno to su najtrajniji spomenici, naglasila je Anita Martinac.

Foto: PR / Predstavljanje zbornika radova Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Ante Beljo izlagao je sažetak objavljenog rada u zborniku a odnosi se na razbijanje mitova i dokazanih činjenica od djelovanju Petra Drapšina, narodnog heroja Jugoslavije te njegovu ulogu u tragediji Hrvata istočne Hercegovine. Posebno je istakao progone hrvatskog pučanstva upravo s područja Stoca, zatim djelovanje četničkih odreda s osvrtom na odnos četničko-monarhističkog i komunističkog rata. Čitana su također neka od svjedočanstava koja su zabilježena iz tog vremena.

Žrtvoslovlje i hrvatsko iseljeništvo tema je rada koju je izlagao povjesničar Ante Čuvalo. Profesor Čuvalo u svom izlaganju dopunio je rad novim  saznanjima te iznio statistike o žrtvama u iseljeništvu.

Posebno zanimljivo izlaganje imao je povjesničar fra Robert Jolić na temu  Hercegovački žrtvoslovi - postignuća i izazovi. "Iznimno velik trud uložili su dr. don Ivica Puljić, Stanislav Vukorep i don Đuro Bender u izradu monografije Stradanja Hrvata tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća u istočnoj Hercegovini, koja je objavljena 2001. godine. Stradanja Hrvata s one strane Neretve su uistinu strašna i doveden je u pitanje i sami opstanak toga naroda u tim krajevima. Njihova stradanja su prezentirana i točno i stručno i tako je zauvijek spašen spomen na njih", naglasio je fra Robert Jolić. Govoreći dalje o ostalim objavljenim žrtvoslovima naglasio je kako je važno koristiti se izvorima Maticama umrlih te točno navoditi sve informacije u publikacijama, a ne samo popise s imenima.

Foto: PR / Predstavljanje zbornika radova Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Posljednji izlagač Stanislav Vukorep čest je gost u Stocu, o kojem je pisao brojne knjige,  podsjetio je na važnost teme Masovno grobište Radimlja. Žrtve vape za spokojem, te smo dužni dostojanstveno položiti njihove smrtne ostatke u kosturnice i grobnice i ne dozvoliti da zamre istina istaknuo je Vukorep. 

Posjetitelji su mogli čuti mnogo korisnih informacija a naglašena je važnost pisanja istinite povijesti zasnovane na činjenicama i bez ideoloških natruha. Također upućen je poziv za obilježavanje Svibanjskih tragedija koji se tradicionalno održavaju na jednom od najvećih grobišta u BiH a to je upravo Radimlja. Ove godine sveta misa za sve žrtve bit će služena 28. svibnja kada se očekuje veći dolazak vjerničkog puka, posebno iz mjesta čiji su najmiliji nestajali upravo u kolonama prema ovom stratištu. 

Hrvatsko žrtvoslovno društvo od 1998. redovito održava svake treće godine trodnevne kongrese, godišnje preko 70 komemoracija na raznim grobištima hrvatskih žrtava, brojna predavanja i predstavljanja. Zato će večeras prvi rad nam predstaviti upravo predsjednik Društva.

Kopirati
Drag cursor here to close