Tomislavgrad

Predstavljen Američki dnevnik fra Davida Zrne

Kultura / Knjige | 16. 10. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske, Hercegovačke franjevačke provincije i Franjevačke knjižnice iz Mostara i Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu večeras je u kino-dvorani Kulturno-informativnoga centra upriličeno predstavljanje knjige “Američki dnevnik” pokojnoga dr. fra Davida Zrne (1896.-1984.), izvještava portal MandinoSelo.com.

  / S predstavljanja knjige u tomislavgradskom KICU-u | Foto: mandino-selo.com

Fra David Zrno je rođen u Duvnu 1896. i jedan od najpoznatijih franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije u 20. stoljeću. Godine 1930. je otišao u Sjedinjene Američke Države i ondje, gdje je bio poglavar franjevačke zajednice (1935.-1949.), s manjim prekidima ostao do smrti 1984. godine.

Za svojih dugih putovanja po sjevernoameričkom kontinentu vodio je dnevnik u razdoblju od 1930. do 1969. godine, koji je objavljen 91 godinu od početka njegova pisanja i 37 godina od smrti njegova autora.

Knjigu su predstavili prof. Mate Kelava, u ime Matice hrvatske i prof. Zdenka Zrno, u ime obitelji Zrno; fra Ante Marić, u ime nakladnika te dr. fra Robert Jolić, priređivač Dnevnika i autor životopisa pok. fra Davida Zrne. Pročitan je i tekst koji je napisao fra Jozo Grbeš, kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi.

Glazbena pratnja ove večeri bila je prof. Petra Tokić, na flauti a čitav program vodila je prof. Mateja Rožanković Dilber.

Kopirati
Drag cursor here to close