Ljubuški

Predstavljanje knjige „Rane priče“ autora Stanislava Bašića

Predstavljanje knjige ''Rane priče'' će se upriličiti u petak 23. studenoga 2018. godine, s početkom u 19 sati, u prostorijama Knjižnice Ljubuški.
Kultura / Knjige | 19. 11. 2018. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški, organizira predstavljanje knjige „Rane priče“, autora Stanislava Bašića.

Predstavljanje će se upriličiti u petak 23. studenoga 2018. godine, s početkom u 19 sati, u prostorijama Knjižnice Ljubuški, priopćeno je.

„Rane priče“ sačinjavaju opisana sjećanja nastala sedamdesetih godina prošloga stoljeća, za autorova boravka i života u Sarajevu, a objavljene su, kako sam autor kaže, na nagovor prijatelja.  Stanko se uz Radicu Leko prihvatio zahtjevnoga posla objavivši "Književno Posušje". Njihova suradnja nastavljena je i kroz ovo najnovije djelo. U svojoj recenziji Ranih priča Radica Leko, afirmirana posuška književnica piše: "Čitajući rane priče, čitatelj se uživljava u jedno vrijeme, u prva desetljeća poslije Drugog svjetskog rata, u autorovom rodnom kraju, gdje se živjelo slično kao i u drugim mjestima zapadne Hercegovine, u tom vremenu oskudice, siromaštva, progona ljudi i svega ostaloga što je pratilo njihov težak život. Posebno je oslikana duša hercegovačkog čovjeka, njegova borba za bolji život, česta iseljavanja kao i neprihvaćenost novog društvenog poretka - komunizma, koji je drastično stigmatizirao zapadnohercegovačke ljude  i zapostavljao razvoj ovoga kraja u svakom pogledu." Knjiga sadrži priče: Sat, Djedova smrt, Učiteljica, Povratak, Amerikanac, Plavuša s crnim "Fordom", Spajin dub, Matišin magarac, Rudarska cesta, Duhaski dim, Nevjesta, Ispred zubarske ordinacije, Djeca, Zmija. 

 

Ukratko o autoru: Stanko Bašić, koji svoja književna djela potpisuje kao Stanislav, rođen je 15. travnja 1945. godine u Broćancu. Osnovnu školu polazio je u Broćancu i Posušju. Učiteljsku školu završio je 1964. godine u Mostaru, a Filozofski fakultet 1971. godine u Sarajevu, odakle 1977. godine seli u Sinj, potom u Trogir, a zatim u Zadar. Od 1977. godine novinar je Slobodne Dalmacije. On je pjesnik, pripovjedač, književni kritičar, proučavatelj fenomena "New age". Potpisnik je pisma "sedmorice" objavljenoga u Vjesniku 28. siječnja 1971. godine, kao svojevrsne Deklaracije o položaju hrvatskoga jezika  i kulture u BIH. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close