Dobitnik Nobelove nagrade

Orhan Pamuk posjetio Mostar

Pamuka je posebno impresionirala čuvena Koski-Mehmed pašina džamija iz čijeg se dvorišta pruža izvrstan pogled na Neretvu i Stari most
Kultura / Knjige | 25. 06. 2019. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Starmo.ba / Orhan Pamuk u Mostaru

Dobitnik Nobelove nagrade za knjiženost, turski pisac Orhan Pamuk, u utorak je bez puno pompe posjetio Mostar.

Pamukovi domaćini u Mostaru bili su suosnivač izdavačke kuće i knjižere 'Buybook', te Pamukov izdavač u BiH, Damir Uzunović i poznati mostarski novinar Faruk Kajtaz.

U pauzi između događaja tijekom boravka u Sarajevu, turski nobelovac je našao vremena i na vlastiti zahtjev posjetio Mostar. Najviše interesa, Pamuk je naravno pokazao za stari povijesni dio Mostara i čuveni Stari most.

Posebno ga je dojmio veliki broj turista u Mostaru. Kaže da je znao da je stari dio Mostara sa svojim otomanskim naslijeđem atraktivan za posjetioce, ali da ga je ipak iznenadio toliki broj posjetilaca iz cijelog svijeta, javlja portal Starmo.

Nakon obilaska simbola Mostara - Starog mosta, Pamuk je društvu svojih domaćina obišao i više lokalcija u Starom dijelu grada, poput Muzeja smještenog u jednoj od kula pored Starog mosta.

Pažljivo proučavajući povijesne artefakte izložene u kuli nobelovac iz Turske se popeo na smi vrhi zdanja, iskoristivši priliku za slikanje, obzirom da je prema vlastitom priznanju pasionirani fotograf, te da voli zabilježiti ono što vidi.

Pamuka je posebno impresionirala čuvena Koski-Mehmed pašina džamija iz čijeg se dvorišta pruža izvrstan pogled na Neretvu i Stari most. U jednom od restorana u Starom gradu Pamuk je probao i neretvansku pastrmku, te u kasnim poslijepodnevnim satima otputovao za Sarajevo.

Iz Mostara je, kako kaže, turski nobelovac otišao pun utisaka, pa ne bi bilo čudno ukoliko neka od njegovih mostarskih epizoda ugleda svijetlo dana u nekom od njegovih narednih djela ili novinskih članaka.

Kopirati
Drag cursor here to close