Slavni redatelj

Objavljen prozni prvijenac Quentina Tarantina "Bilo jednom u Hollywoodu"

Slavni redatelj, kako je sam otkrio, nadahnuće je pronašao u nekoć iznimno popularnim romanima nastalim na temelju filmova.
Kultura / Knjige | 27. 01. 2022. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakladnik Stilus knjiga objavio je nestrpljivo iščekivani roman "Bilo jednom u Hollywoodu", prozni prvijenac slavnog holivudskog redatelja Quentina Tarantina temeljen na njegovom višestruko nagrađivanom istoimenom filmu.

Vijest da Tarantino namjerava objaviti roman prošle je godine odjeknula kao senzacija, ističu iz Stilusa. Prava su žurno prodana diljem svijeta, a djelo je odmah nakon objave, koncem lipnja 2021., osvojilo prvo mjesto ljestvica najprodavanijih knjiga New York Timesa i Amazona.

Slavni redatelj, kako je sam otkrio, nadahnuće je pronašao u nekoć iznimno popularnim romanima nastalim na temelju filmova.

"Jako volim te romane, bili su prvi romani za odrasle koje sam čitao i iznova sam krenuo čitati one koje su mi bili najdraži, ali i one za koje sam mislio da ih nikad neću pročitati. I počeo sam razmišljati, wow, kako je ovo zabavno", izjavio je Tarantino u intervjuu za Deadline .

Isprva je razmišljao da napiše roman utemeljen na svojem filmu "Psi iz rezervoara". Ali, onda mu je sinulo: posljednje što je radio bio je film "Bilo jednom u Hollywoodu" i ljudima se svidio.

"No još važnije od toga, imao sam toliko materijala. Ne govorimo samo o nekoliko scena koje su izbačene u montaži. Tijekom pet ili šest godina dok sam pisao scenarij, pisao sam scene za koje sam znao da neće ući u film, samo kako bih bolje shvatio likove. Scenariji znaju biti ograničavajući. Ne možeš u njih staviti sve što želiš jer moraš imati na umu da stvaraš film koji ima i svoje vremensko ograničenje. Ali, roman je nešto drugo", pojasnio je Tarantino.

U najavi stoji da se Tarantino, ukratko, na sebi svojstven način poigrao s nekoć popularnom formom. Uzevši to kao polaznu točku, značajno je intervenirao u priču, dodao nove narativne linije, opisujući svoj roman kao 'kompletno novo promišljanje priče' svog nagrađivanog filma.

"Rezultat je urnebesno zabavno, brutalno, povremeno šokantno, ali i dirljivo djelo s pečatom iznimnog autora. A njegov iskorak u prozu svidio se i čitateljima i kritičarima", dodaje se.

Mjesto radnje - Hollywood 1969. Glavni likovi - Rick Dalton, glumac koji je nekoć imao vlastitu televizijsku seriju, ali sad igra negativce tjedna i tugu utapa u whiskey sourima, i Cliff Booth, Rickov dubler i najozloglašeniji muškarac na svakom filmskom setu, jedini koji se možda izvukao nekažnjeno s ubojstvom.

Tu je, naravno, i Sharon Tate, djevojka koja je napustila Teksas sanjajući da postane filmska zvijezda i u tome uspjela. Kao i Charles Manson, bivši zatvorenik koji je okupio oko sebe hrpu otupjelih hipija uvjerenih da im je on duhovni vođa, ali on sam bi se toga odrekao da postane rock-zvijezda…, prenosi Hina.

"Klasični, iskričavi Tarantino… Njegov eksplozivni dijalog, s mješavinom uličnih i formalnih ritmova, jednako je efektan kad ga se čita, kao i kad ga se sluša", napisao je o knjizi kritičar Washington Posta. New York Times je prvi roman Quentina Tarantina opisao posluživši se frazom iz knjige, kao "jako ukusan napitak".

"Odlučio je još jednom ispričati priču, a usput ostaviti i mjesta za ono do čega mu je stalo - stare filmove, muško prijateljstvo, priču o osveti i iskupljenju, glazbi i stilu. Pri tome ostavlja dojam kako je pričanje priče koja se čita u dahu lagan pothvat, ali upravo je to najteži trik od svih", navode iz tog lista.

Hrvatski prijevod potpisuje Mirna Čubranić.

Kopirati
Drag cursor here to close