Ime dobitnika znat ćemo 23. siječnja

Ninova nagrada za najbolji roman: 13 romana u užem izboru, čak sedam prvijenaca

U užem izboru su raniji laureati: Slobodan Tišma (nagrađen 2011), a sada nominiran za roman “Astal tiš riba friš. Život pesnika – Political nigredo” (Nojzac), Bora Ćosić (1969), koji je u trci romanom “Bergotova udovica” (LOM), te Goran Petrović (200
Kultura / Knjige | 11. 01. 2023. u 17:35 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žiri za dodjelu NIN-ove nagrade za 2022. godinu uvrstio je u uži izbor 13 romana, među kojima su i djela tri ranija dobitnika tog prestižnog književnog priznanja, ali i čak sedam debitantskih romana, priopćio je NIN.

13 romana se natječe za nagradu NIN

U užem izboru su raniji laureati: Slobodan Tišma (nagrađen 2011), a sada nominiran za roman “Astal tiš riba friš. Život pesnika – Political nigredo” (Nojzac), Bora Ćosić (1969), koji je u trci romanom “Bergotova udovica” (LOM), te Goran Petrović (2000), nominiran za “Papir sa vodenim znakom” (Laguna).

U užem izboru sedam prvijenaca 

U užem izboru je čak sedam prvih romana čiji su autori: Vladimir Jaćimović – Povratak na Zejrek (Arhipelag), Danica Vukićević – Unutrašnje more (Nojzac), Bojan Vasić – Vlastelinstva (Treći Trg / Srebrno drvo), Vladimir Mirkov Živanović – Slepi putnik (Partizanska knjiga), Mirjana Drljević – Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo (Booka), Marijana Čanak – Klara, Klarisa (Bulevar books) i Dalibor Pejić - Mesečari (Geopoetika), priopćila je redakcija NIN-a.

Jaćimoviću, Živanoviću i Mirjani Drljević to je ujedno i prva objavljena knjiga.

Milan Tripković je u konkurenciji svojim drugim romanom – Klub istinskih stvaralaca (Fabrika knjiga), a Uglješa Šajtinac i Mirjana Novaković ranije su bili u najužem izboru - 2011, odnosno 2000. godine.

Šajtinac je sada nominovan za roman Koljka i Sašenjka (Arhipelag), a Mirjana Novaković za Mir i mir (Laguna).

Ime dobitnika saznat ćemo 23. siječnja 

Najuži krug i razgovore s finalistima žiri NIN-ove nagrade objavit će 19. siječnja u tiskanom izdanju NIN-a.

Članovi NIN-ovog žirija kritike za najbolji roman godine – Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić, priopćit će ime 69. dobitnika ili dobitnice NIN-ove nagrade 23. januara, oko podneva.

U širem izboru za NIN-ovu nagradu za 2022. godinu bio je 31 roman od ukupno 177 primljenih na natječaj.

Milena Marković prošlogodišnja dobitnica za roman-poemu "Deca" 

Prošle godine NIN-ova nagrada dodijeljena je Mileni Marković za roman-poemu "Deca". U konkurenciji su bila 43 naslova u širem i 17 u užem izboru, a odabrani su bili među čak 196 koji su ispunili propozicije.

NIN-ova nagrada prvi put je dodijeljena 1954. godine, a do raspada Jugoslavije dodjeljivana je piscima sa ccijelog prostora bivše države.

Prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za “Korene”, a nagrađen je i 1961. godine za Deobe. Dvostruki dobitnici su i Živojin Pavlović (Zid smrti, 1985; Lapot, 1992), Dragan Velikić (Ruski prozor, 2007; Islednik, 2015) i Svetislav Basara (Uspon i pad Parkinsonove bolesti, 2006; Kontraendorfin, 2020), a jedini trostruki laureat je Oskar Davičo (Beton i svici, 1956; Gladi, 1963. i Tajne, 1964).

Kopirati
Drag cursor here to close