Predstavljena monografija

Narodna biblioteka Mostar obilježava značajne godišnjice

Narodna biblioteka Mostar bila je druga biblioteka po kvaliteti i broju knjižnog fonda u Bosni i Hercegovini.
Kultura / Knjige | 30. 07. 2019. u 22:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna biblioteka Mostar je javna ustanova koja je obilježila značajnu godišnjicu - 24 godine obnove rada i 74 godine postojanja. Tim povodom predstavljena je i monografija ove ustanove.

Narodna biblioteka Mostar bila je druga biblioteka po kvaliteti i broju knjižnog fonda u Bosni i Hercegovini.

Biblioteka danas posjeduje vrijedne kolekcije knjiga. Primjenom suvremenih tehnologija, te uvođenjem kooperativnog online bibliografskog sistema Cobiss BiH postignuta je veća brzina pristupa informacijama.

Cilj je da u budućnosti biblioteka bude aktivni sudionik razvoja kulture ali i bibliotekarske djelatnosti, ne samo na području Grada Mostara, HNK, nego i šire. Ova monografija je zapravo pečat i svjedočanstvo o postojanju Narodne biblioteke Mostar, o njenom radu i uspjehu.

Foto:PR / Predstavljena monografija Narodne biblioteke Mostar

Direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda kazao je da je ponosan na monografiju biblioteke, čiji su objekti tijekom rata  potpuno uništeni.

„Obje naše zgrade na lijevoj obali Neretve u Mostaru su potpuno stradale. S kompletnim knjižnim fondom i svim pratećim inventarom. 1996. godine počeli smo od nule. Ovom prilikom zahvaljujem se svim zaposlenicima biblioteke i suradnicima koji vrijedno rade sve ove godine. Naša monografija kazuje većinom o vremenu prethodne 24 godine biblioteke. Razlog tome je jer je sva izvorna dokumentacija iz predratnog perioda uništena. Ipak, urađen je jedan dio, jer sam i prije rata radio u biblioteci. Danas, zahvaljujući predanom radu svih nas, i onih koji nas podržavaju, imamo u funkciji dva objekta s preko 60.000 knjižnih jedinica namijenjenih svim uzrastima“, govori Prguda.

Foto:PR / Predstavljena monografija Narodne biblioteke Mostar

Narodna biblioteka Mostar tijekom cijele godine priređuje različite događaje. Predstavljanja knjiga, gostovanja književnika, umjetnika...Promocija monografije je održana u avliji i Klubu čitatelja Narodne biblioteke Mostar u mostarskom naselju Luka.

Promotori su bili: doc.dr. Irma Marić, mr. Nusret Omerika, Senka Zekić-Melcher, Rasim Prguda, direktor, Anisa Mujić, prof. a moderator Selma Aškraba, prof. Muzički dio večeri: Adnan Pajević.

Kopirati
Drag cursor here to close