Marija Smoljan za Bljesak.info

Mostarska književna blogerica preporučuje 10 knjiga za ljeto

Kultura / Knjige | 25. 07. 2022. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marija Smoljan, mostarska književna blogerica i autorica bloga „Knjigom u glavu“, te osnivačica jedinog književnog i čitateljskog kluba u Mostaru – Treći ponedjeljak, za Bljesak.info preporučuje 10 knjiga za čitanje ovog ljeta.

Njene preporuke donosimo u nastavku:

Meho, Almin Kaplan

Meho, Almin Kaplan (Buybook)

Samo veliki pisci mogu od banalne teme poput obnove džamijskog dvorišta i učmale atmosfere, kakva vlada u hercegovačkim Dubravama, stvoriti književni dragulj. Kaplan je s lakoćom uspio. I zato je majstor.

Kućni ljudi, Almin Kaplan

Kućni ljudi, Almin Kaplan (Buybook)

Kaplanov dnevnik nastao u vrijeme Covida-19, u kojem otvoreno priča o svojim najvećim životnim strahovima. Nemamo često priliku upoznati autora tako intimno kao što je to Kaplan dopustio. Za objaviti neke stvari, trebalo je imati, znate već što.

Sotonin čar, Grigory Kanovich

Sotonin čar, Grigory Kanovich (Buybook)

Roman o progonu, ili bolje rečeno, brisanju s lica zemlje Židova iz Litvanije. Kanovich je kroz zumiranje svega nekoliko likova prikazao sudbinu milijuna stradalih. Kroz individualne priče ispričao je priču čitavog jednog naroda. Glas je onih koji ne mogu ispričati svoju tragediju - jer ih više nema. "Sotonin čar" je izuzetno snažan antiratni roman jer prikazuje svu strahotu rata bez ijednog ispaljenog metka.

Mladenka Kostonoga, Želimir Periš

Mladenka Kostonoga, Želimir Periš (OceanMore)

Ovo je ep, roman, priča u priči i malo remek djelo. Gila je i Mladenka Kostonoga i vještica i majka i prijateljica. Zasnovano na istinitoj priči, ali fenomenalno oblikovana Periševim genijalnim stilom pripovijedanja. Nešto najneobičnije i najluđe na domaćoj književnoj sceni. A opet, suština svega je majčinstvo, što sve radimo za djecu i kako nikad ne znamo plodove toga.

Bijelo se pere na devedeset, Bronja Žakelj

Bijelo se pere na devedeset, Bronja Žakelj (Naklada Ljevak)

Nezaboravan roman. Priča je to o gubitku majke, ali i o vlastitoj potrebi da se živi, da se dočeka dan, o suncu koje nastavlja sijati iako nam se čini da sve treba stati jer je bol prevelika! Priča je to i o nekim drugim, bezbrižnijim vremenima, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća! Vraća sjećanja kad se na TV koji ne radi stavljao heklani stolnjak, na zadimljene prostorije u kojima se djeca guše - ali se prozor ne otvara da ih ne ubije propuh, na zajednička ljetovanja, posjete i druženja...  Predivna knjiga, tako topla i nježna.

Molim te, pazi na mamu, Kyung-sook Shin

Molim te, pazi na mamu, Kyung-sook Shin (Hena com)

Pratimo jedan te isti događaj, nestanak jedne majke, ali iz četiri različite perspektive. Roman nad kojim nećete plakati dok ga budete čitali. Plakat ćete tek kad završite s čitanjem. Kad obrišete suze, zagrlite svoju mamu. Jako. Ili upalite svijeću za njezinu dušu.

Vrelina ljeta, Defne Suman

Vrelina ljeta, Defne Suman (Buybook)

Pravo ljetno štivo u punom smislu riječi. "Vrelina ljeta" roman je koji govori o obiteljskim odnosima, životu s osjećajem krivice i tome koliko nas prošlost zapravo određuje. Radnja je dijelom smještena u Istanbul, a dijelom na Cipar, pa se može puno toga naučiti i o povijesti tih zemalja.

Kutija za konce, Igor Borozan 

Kutija za konce, Igor Borozan (Buybook)

Gotovo banalne, svakodnevne teme i motivi, pod oštrim okom klesara i slikara, što Borozan primarno jest po svom zvanju, postaju zanimljive pjesničke minijature. Borozanova poezija je svedena, lišena svega nepotrebnog, otrijebljena od svega onog što odvlači pažnju od bitnog.

Pedeset cigareta za Elenu, Marina Vujčić 

Pedeset cigareta za Elenu, Marina Vujčić (Fraktura)

Marina Vujčić je uspjela u 24 sata, koliko vremenski traje okvir radnje, ispreplesti četiri ljudske sudbine. Tri stranca koja i ne slute koliko je jedan čovjek, sa šeširom i upaljenom cigaretom, utjecao na njihov život. Nenamjerno, a nepovratno.

 Pacijent iz sobe 19,  Zoran Žmirić 

Pacijent iz sobe 19,  Zoran Žmirić (Hena com)

Ovo je roman, koji između ostalog, otvoreno kritizira društvo, koji upire prstom u sve društvene nepravde i nelogičnosti, na sve zlo koje politika nosi sa sobom, ali i koje obični, mali pojedinac redovno plaća. Žmirić je izuzetno ciničan, crnohumoran, brutalno iskren. Bez celofana i mašnica, priča o svim rak ranama društva. A ima ih i previše.

Sve navedene naslove moguće je pronaći u mostarskoj knjižari „Ivo Andrić“.

Kopirati
Drag cursor here to close