Dan knjige u OŠ fra Petra Bakule

Moderna tehnologija neće ugasiti sjaj knjige

''Zbog ekonomske krize u BiH najviše trpi knjiga, izdavaštvo i mediji'', kazao je Ivan Vrljić prisutnim učenicima.
Kultura / Knjige | 23. 04. 2018. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici OŠ fra Petra Bakule učili su o Zaštiti autorskih prava.

Povodom obilježavanja Svjetskoga dana knjige 23. travnja  u prostorijama OŠ fra Petra Bakule upriličeno je predavanje o temi  ''Zaštita i povreda autorskih prava - Svjetski dan knjige''.

Predavanje je učenicima izložio Ivan Vrljić, profesor filozofije i mladi književnik.

''U relativno pitkom ozračju učenici su mogli čuti zanimljive stvari o tome kako izdati knjigu i koji su početni koraci k izdavanju knjige. Učenike je najviše zainteresirala tematika povrede i zloupotrebe autorskih prava teksta koje u novije vrijeme poprimaju pandemijski značaj'', kazao je Vrljić.

 Između ostaloga Vrljić je učenicima predstavio vlastitu knjigu poezije, prvijenac ''Putnik u vremenu''.

''Zbog ekonomske krize u BiH najviše trpi knjiga, izdavaštvo i mediji'', kazao je Ivan Vrljić prisutnim učenicima.

Inače, Svjetski dan knjige, koji se obilježava 23. travnja, slavi se od 1995. godine zahvaljujući UNESCO-u. Na taj su dan preminuli veliki književnici Miguel de Cervantes i William Sheakspeare. Taj dan ujedno obilježavaju prosvjetni djelatnici, bibliotekari, pisci, novinari i izdavači. Unesco želi svakoga, a posebno mlade potaknuti na čitanje i promicati izdavaštvo uopće. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

''Ovim putem želimo čestitati svim izdavačkim kućama, medijima i knjižnicama njihov dan u nadi da će knjiga zasjati jednim novim sjajem kojega neće ugasiti moderna tehnologija, nedostatak kvalitetnoga obrazovanja kao ni svesrdna kritika pojedinih grupacija protiv pisane riječi'', poručio je Vrljić s učenicima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close