Književni festival

Mirko Božić za Bljesak: Govor mržnje i građanski aktivizam u fokusu Poligona

Književni festival "Poligon" čiji je osnivač pisac i pjesnik Mirko Božić i ove se godine održava u Mostaru, a tijekom trodnevnog programa nastupit će neki od ponajboljih autora naših prostora.
Kultura / Knjige | 13. 10. 2022. u 14:20 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književni festival „Poligon“ i ove se godine održava u Mostaru od 13. do 15. listopada, a tijekom programa čija je ovogodišnja tema govor mržnje i građanski aktivizam, predstavit će se istaknuti regionalni književnici – Josip Mlakić, Tanja Stupar Trifunović, Ferida Duraković, Denis Škofič, Andrijana Kos Lajtman i Damir Radić. 

Trodnevna književna fešta u Mostaru 

Festival počinje večeras, 13. listopada u 20 sati gdje će u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar razgovarati istaknuti bh. i hrvatski pisac, scenarist, kolumnist portala Bljesak.info Josip Mlakić i višestruko nagrađivana bh. pjesnikinja i autorica, Tanja Stupar Trifunović.

Video: IMAM IDEJU #12 | ZAŠTO #mostar NIJE PROŠAO U UTRCI ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE

Mirko Božić, osnivač i direktor festivala, u izjavi za Bljesak.info, istaknuo je kako govor mržnji predstavlja ozbiljan problem današnjih društava jer se, zahvaljujući agresivnosti takozvane cancel-kulture u javnom diskursu sloboda govora iskorištava kako bi se tolerirao govor mržnje i pasivno-agresivno ponašanje koje se ne sankcionira.

Govor mržnje i sloboda govora 

“Pritom se primarno manifestira u javnom prostoru putem grafita koji podupiru političke ideologije. Budući da su ljudi vizualna bića, to im šalje poruke, s jedne strane, da je to društveno prihvatljivo, a s druge strane da nepoštivanje zajedničkog gradskog prostora i javnog dobra sa sobom ne nosi nikakve velike posljedice”, rekao je Božić za Bljesak.info.

Drugog dana festivala u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, 15. listopada s početkom u 20 sati, nastupit će sarajevska pjesnikinja Ferida Duraković i slovenski pjesnik i autor Denis Škofič.

Život u gradu, ističe Božić, život je u zajednici koja bi svim stanovnicima morala garantirati komfor i atmosferu koja daje dodanu vrijednost, tako podižući kvalitetu života u urbanoj sredini.

“U suradnji s obrazovnim sustavom se stvara nova publika bez koje kulturna i umjetnička scena u svojoj punini teško mogu dugoročno opstati”, naglašava Božić i dodaje kako će i ove godine pjesnici koji gostuju na festival posjetiti osnovne i srednje škole u Mostaru.

Pisci u školskim klupama 

“Andrijana Kos Lajtman posjetiti Gimnaziju fra Grge Martića, a Ferida Duraković IV OŠ u Brankovcu”, podsjeća.

Trećeg dana festivala Poligon u atelieru knjižare “Ivo Andrić” nastupit će hrvatski autori – pjesnikinja Andrijana Kos Lajtman i Damir Radić, također u 20 sati.

Ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close