Prava stvar

Male ulične biblioteke osvajaju Mostar: Posudi, čitaj i vrati

Biblioteke na otvorenom iz kojih građani mogu besplatno pozajmiti knjigu ali i donirati svoje primjerke knjiga postavio je Proni Omladinski klub Mostar kroz projekt "Kreiraj sve(mir)"
Kultura / Knjige | 11. 08. 2021. u 11:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Male ulične biblioteke u Mostaru, koje su postavljene prije nešto više od tri mjeseca, za sada funkcioniraju jako dobro i svaki dan imaju sve više korisnika te bi njihov broj u tom gradu uskoro mogao biti povećan.

Biblioteke na otvorenom iz kojih građani mogu besplatno pozajmiti knjigu ali i donirati svoje primjerke knjiga postavio je Proni Omladinski klub Mostar kroz projekt "Kreiraj sve(mir)", a smještene su na pet lokacija u gradu i do sada je u njima razmijenjeno više stotina knjiga.

''To je bila ideja naših mladih volontera koji dolaze u klub, koji su imali želju da u Mostaru urade nešto inovativno, nešto što do sada niko nije uradio i na kraju smo uspjeli napraviti pet uličnih biblioteka. One funkcioniraju na način da svako može doći da uzme ili ostavi knjigu i da se posluži s nekim štivom koje mu odgovora. Ulične biblioteke za sada super funkcioniraju, a zapažena je i posebno velika zainteresiranost mladih ljudi'', istaknuo je PR projekta Harun Šetka.

Video: https://youtu.be/fRmc_oBwW_I

Dodao je kako ljudima na početku nije bilo jasno kako će se sve to odvijati, ali da se mnogo njih za kratko vrijeme uključilo u ovu aktivnost tako da se postavljanje uličnih biblioteka pokazalo kao 'prava stvar'. U njima se može naći razna literatura, poznati svjetski naslovi, ali i slikovnice i udžbenici.

''Ljudi u početku nisu shvatili ovu ideju i kako će to sve izgledati, pitali su kad mogu doći i šta ima u bibliotekama. Za sada sve dobro funkcionira i mislim da je ovo "jedna stvar" koja je jako dobro prošla u gradu Mostaru'', ocijenio je Šetka.

Dodao je kako na jesen, kada pođe nova školska godina, planiraju i novu akciju prikupljanja knjiga jer je u proteklom periodu razmijenjeno i dosta udžbenika. 

''Akciju će organizirati uposlenici Proni Omladinskog kluba u Mostaru i naši volonteri. Nije nam bitno koja je vrsta literature, da li su knjige za djecu, mlade ili možda udžbenici. Nadamo se velikom odazivu građana, da napunimo biblioteke da ponovo izgledaju šareno i da privučemo što više ljudi.

Ukoliko bude dobar odaziv ili ukoliko se ukaže prilika pomoću nekog drugog projekta, iskreno se nadam da ćemo proširiti ulične biblioteke na ostatak grada i okolna naselja'', poručio je Šetka.

Mostarske biblioteke na otvorenom do sada su postavljene ispred Centra za djecu i mlade SPES, Narodnog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta, u novoobnovljenom parku u Ulici maršala Tita i ispred Centra za kulturu.

Akcija postavljanja uličnih biblioteka organizirana je u sklopu projekta "Kreiraj sve(mir)" koji je trajao od studenog 2020. do lipnja 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close