Promcija knjige

U Mostaru o Lakišića haremu: Tražimo dio na kojem bi mogli izgraditi Islamski kulturni centar

U Mostaru predstavljena knjiga “Lakišića harem u centru Mostara – trajanje i otimanje”
Kultura / Knjige | 08. 12. 2023. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar predstavljena je knjiga “Lakišića harem u centru Mostara – trajanje i otimanje”, objavljena u nakladi Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Foto: Bljesak.info / Promocija knjige "Lakišića harem u centru Mostara - trajanje i otimanje" u mostarskom Centru za Kulturu. 

Rukovoditelj Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog Ilham Puce kazao je kako knjiga dokazuje postojanje Lakišića haremu u središtu Mostara, koji, po njegovim riječima, nikada nije u potpunosti ekshumiran, koji je uzurpiran, a Islamska zajednica nikada nije primila nikakvu naknadu.

''Ova knjiga govori o Lakišića haremu, koji svjedoči o trajanju i kontinuitetu Bošnjaka muslimana na ovom prostoru, ali govori i o sustavnom i dugotrajnom uskraćivanju i otimanju naših prava u gradu Mostara'' kazao je Puce.

Foto: Bljesak.info / Promocija knjige "Lakišića harem u centru Mostara - trajanje i otimanje" u mostarskom Centru za Kulturu. 

U knjizi su dokumentirani pokušaji Islamske zajednice da barem dio Lakišića harem vrati u svoj posjed.

''Međutim, gradske strukture uporno ignoriraju zahtjeve Islamske zajednice koji su legalni i legitimni. Posebno se to vidi na prostoru Lakišića harem, dok se drugim investitorima u centralnoj zoni grada Mostara itekako pogodovalo'', kazao je Puce. 

Dodao je kako se nada da će ova knjiga doprinijeti tome da se promijeni odnos gradskih struktura prema islamskoj zajednici i da se nešto učini na rješavanju zahtjeva koje je Islamska zajednica uputila prema gradskim vlastima.

Puce je kazao kako je nekadašnji Lakišića harem zauzimao površinu od oko 19 dunuma.

Foto: Bljesak.info / Promocija knjige "Lakišića harem u centru Mostara - trajanje i otimanje" u mostarskom Centru za Kulturu. 

''Neke dijelove nije moguće vratiti, a mi tražimo dio harema na kojem bi mogli izgraditi islamski kulturni centar. To će biti ne samo vjerski, već i kulturni objekt i nema razloga da se ne uvaže legalni i legitimni zahtjevi Islamske zajednice. Naravno, o tome kolika bi to bila površina i što je uopće moguće na tom lokalitetu danas izgraditi, mi bismo pregovarali'', istaknuo je.

Puce je naglasio kako Islamska zajednica poštuje svu pravnu i zakonsku regulativu, ali je za nju problematično što na odgovore na svoje zahtjeve čeka godinama, dok se na drugim lokacijama uveliko gradi iako ne postoji planska dokumentacija niti regulacijski plan za središnju gradsku zonu. 

Na dijelu sporne lokacije čiji povrat traži Islamska zajednica gradi se nova zgrada Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, čime hrvatska politika, po riječima bivšeg muftije mostarskog Seida ef. Smajkića, „nastavlja ratnu politiku HZHB i vještačko stvaranje podijeljenog grada“.

Foto: Bljesak.info / Promocija knjige "Lakišića harem u centru Mostara - trajanje i otimanje" u mostarskom Centru za Kulturu. 

''Islamska zajednica nije se uklopila u taj nezakoniti i kriminalni milje i tako osuđena sama je čekala izradu novog regulacijskog plana centralne zone – koji nije na vidiku – tako da će prije njegovog usvajanja svi korisni prostori tog lokaliteta biti zauzeti to u korist hrvatske politike izgradnje tzv. stolnog grada, sve pod plaštem kulture - interesa hrvatske politike''. kazao je efendija Smajkić.

Istaknuo je kako je izgradnja islamskog kulturnog centra u središnjoj gradskoj zoni Mostara „nacionalno bošnjačko pitanje u političkoj borbi za ostvarenje jednakopravnosti“. 

''Ovdje moramo napomenuti da ni uloga bošnjačkih predstavnika u strukturama gradske vlasti kao ni onih na nivou Federacije i države kod rješavanja ovog urgentnog pitanja za Bošnjake Mostara ne zaslužuje pohvalu. Ali, pored svega navedenog, svi se u granicama svoje odgovornosti moramo odgovornije ponašati od ovog projekta nećemo odustati. Ovo za nas nije i ne može biti završena stvar'', poručio je efendija Smajkić.

Kopirati
Drag cursor here to close