Memoari

Košarkašica Brittney Griner piše knjigu o ruskom zatočeništvu

Njezini memoari, koji još nemaju naslov, dobit će koautora, kaže izdavač.
Kultura / Knjige | 12. 04. 2023. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka košarkašica Brittney Griner nada se da će knjigom o zatočeništvu u Rusiji proširiti svijest o drugima koji su tamo zatočeni kroz memoare koje sada piše.

Zvijezda američke ženske profesionalne lige WNBA planira izdati knjigu u proljeće 2024. u kojoj će detaljno opisati svoj gotovo 10-mjesečni boravak u zatvoru nakon uhićenja zbog posjedovanja droge, objavio je u utorak izdavač Alfred A. Knopf, javlja Hina.

"Čitatelji će čuti moju priču i razumjeti zašto sam toliko zahvalna na izljevu podrške ljudi diljem svijeta", rekla je Griner u izjavi.

Podići svijest

"Pišući ovu knjigu, također se nadam da ću podići svijest o drugim Amerikancima koji su nepravedno pritvoreni u inozemstvu."

Griner je uhićena u veljači 2022. nakon što su ruski dužnosnici rekli da je u njezinoj prtljazi u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pronađeno ulje kanabisa.

Igračica Phoenix Mercuryja rekla je da je stavljanje te tvari u prtljagu bila "iskrena pogreška" i priznala je krivnju za optužbe za drogu prošlog srpnja.

Osuđena je na devet godina zatvora, ali se u prosincu vratila u SAD nakon što je razmijenjena za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Napojmljivo razdoblje života

"Stigla sam u Moskvu kako bih se ponovno pridružila košarkaškom timu UGMK Ekaterinburg i odmah sam zadržana u zračnoj luci", rekla je Griner.

"Taj dan je bio početak nepojmljivog razdoblja u mom životu koje sam tek sada spremna podijeliti. Glavni razlog zbog kojeg sam se tog dana vratila u Rusiju na posao bio je taj što sam željela svoju ženu, obitelj i suigrače učiniti ponosnima."

Tridesetdvogodišnja Griner kaže kako se nada da će svojom pričom skrenuti pozornost na zatvorenike, uključujući reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je optužen za špijunažu.

Njezini memoari, koji još nemaju naslov, dobit će koautora, kaže izdavač.

Griner visoka 2,06 metara je osmerostruka sudionica WNBA All-Stara koja je osvojila prvenstvo s Mercuryjem 2014. Također je osvojila dvije zlatne olimpijske medalje s američkom ženskom košarkaškom reprezentacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close