U Mostaru

Knjiga o 'trećarima', ljudima koji su sačuvali katoličku vjeru u Hercegovini

U mostarskoj franjevačkoj crkvi u Mostaru predstavljena je knjiga fra Dane Karačića "Trećari - dar Neba", koja govori o članovima Franjevačkog svjetovnog reda.
Kultura / Knjige | 19. 02. 2019. u 20:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj franjevačkoj crkvi u Mostaru predstavljena je knjiga fra Dane Karačića "Trećari - dar Neba", koja govori o članovima Franjevačkog svjetovnog reda.

"Mi koji radimo s njima zaista mislimo da su 'trećari' dar s neba u duhovnom smislu. Oni su prisutni svugdje, gdje god treba, u radosti i u žalosti, na molitvama... Svih 35 'trećara' koje sam opisao u knjizi su stvarne osobe i sve sam ih osobno poznavao", kazao je autor knjige fra Dane.

Po njegovim riječima, članovi Franjevačkoga svjetovnog reda imali su ogromnu ulogu u očuvanju katoličke vjere u Hercegovini.

"Zahvaljujući 'trećarima', posebice nakon Drugog svjetskog rata, zahvaljujući njihovom angažmanu, njihovoj neustrašivosti i molitvi, sačuvana je vjera ovoga naroda. Još dok sam ja bio dijete, kažu da su prve 'trećarice' došle na stratiše ispod samostana u Širokom Brijegu, na mjesto gdje je ubijeno i zapaljeno 12 fratara, dok se još dimilo. One su došle i molile za spokoj njihovih duša", kazao je fra Dane.

Dodao je kako je 1952. komunistička vlast zabranila da se preživjelim fratrima daje hrane, a 'trećarice' su im pod okriljem noći, krišom nosile hranu.

Trenutno na Širokom Brijegu Franjevački svjetovni red broji više od 250 članova koji djeluju kroz različite sekcije i koji godišnje pomognu više od tisuću osoba u stanu potrebe.

 

 

Franjevački svjetovni red je član Franjevačke obitelji – jedne od duhovnih obitelji koje je Duh Sveti podignuo u Crkvi i koja okuplja članove Božjega naroda koji se osjećaju pozvanima slijediti Krista stopama Franje Asiškoga.

Članovi se okupljaju u bratstva koja su rasprostranjena po cijelome svijetu i obvezuju se zavjetovanjem da će nastojati oko postizanja savršenstva kršćanske ljubavi u svome svjetovnom staležu, živeći Evanđelje poput sv. Franje i uz pomoć pravila koje je Crkva potvrdila.

Početak Franjevačkoga svjetovnog reda seže u rano 13. stoljeće kada je sv. Franjo Asiški (1182. – 1226.), nakon obraćenja, napustio svoj dotadašnji način života i radikalno se opredijelio za život po Evanđelju.

Kopirati
Drag cursor here to close