Život u različitosti

Jezična i kulturna raznolikost u Narodnoj knjižnici HNŽ-a

Tako su čitatelji Narodne knjižnice upoznali učenike Finske, Švedske, Južnoafričke republike, Zimbabvea, Izraela, Irana, Grčke, Španjolske, Nepala i Indije, te dobili jedinstvenu priliku saznati mnoge zanimljive činjenice o svjetskim jezicima i zeml
Kultura / Knjige | 08. 03. 2018. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, koji se obilježio 21. veljače, Narodna knjižnica HNŽ Mostar pripremila je prigodan program obilježavanja ovog značajnog datuma koji promovira jezičnu i kulturnu raznolikost.  

Ovom prilikom su učenici koledža Ujedinjenog svijeta, koji dolaze iz raznih svjetskih zemalja, prezentirali svoj materinski jezik i matičnu zemlju na vrlo zabavan i inspirativan način.

Tako su čitatelji Narodne knjižnice upoznali  učenike Finske, Švedske, Južnoafričke republike, Zimbabvea, Izraela, Irana, Grčke, Španjolske, Nepala i Indije, te dobili jedinstvenu priliku saznati mnoge zanimljive činjenice o svjetskim jezicima i zemljama, a najvrjednije od svega  i naučiti izgovarati mnoge riječi i izraze.

Osnovni cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o značaju materinskog jezika. Njegovo govorenje je automatizirano, a znanje vrlo važno pri formiranju mišljenja. Istraživanja su pokazala da osoba koja nije savladala svoj materinski jezik ima problema ne samo s učenjem drugih jezika,nego i s učenjem uopće.

Najmoćnije sredstvo za očuvanje i unapređenje kulturne baštine jednog naroda je upravo jezik.

Kopirati
Drag cursor here to close