powered by bljesak.info

Jak žiri i još jače priče WHFesta

U žiriju su makedonska književnica Rumena Bužarovska, mostarski književnik Marko Tomaš te pjesnik i prozaist Almin Kaplan.
Kultura / Knjige | 26. 07. 2019. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na natječaj za kratku priču ovogodišnjeg West Herzegowina Festa prijavila su se 263 autora. Selektori festivala odabrali su 25 priča koje su se našle u festivalskom fanzinu.

I ove godine pokrovitelj književnog dijela festivala je portal Bljesak.info.

U žiriju su makedonska književnica Rumena Bužarovska, mostarski književnik Marko Tomaš te pjesnik i prozaist Almin Kaplan.

Bužarovska je autorica četiri zbirke kratkih priča: Žvrljotine (2006.), osmica (2010.), Moj muž (2014.) i Nikuda ne idem (2018.) a 2016. odabrana je kao jedna od deset Novih glasova Europe prema europskoj književnoj platformi ''Literary Europe Live'' koju provodi ''Literature Across Frontiers''.

Dobitnica je regionalne nagrade Edo Budiša za 2017. koju dodjeljuje Istarska županija u Hrvatskoj, a dobitnica je i međunarodne književne stipendije International Writing Program za 2018. na Sveučilištu u Iowi.

Jedna je od inicijatora i organizatora ženskog pripovjedačkog događaja PeachPreach (PičPrič) u Makedoniji i izvanredna  profesorica američke književnosti na Državnom sveučilištu u Skopju.

Tomaš, koji je pisao za Feral Tribune, Glas Istre, BH Dane te portale glif.rs i 6yka.com te za zurnal.info, urednik je poetske biblioteke Nova osjećajnost u sklopu nakladničke kuće Vrijeme iz Zenice. Uređuje i poetske naslove u izdavačkoj kući LOM iz Beograda. Pjesme su mu prevođene na desetak svjetskih jezika.

Jedan je od dobitnika nagrade Farah Tahirbegović za doprinos kulturi Bosne i Hercegovine. Objavio je dvadesetak knjiga, a u pripremi je američko izdanje zbirke "Regata papirnih brodova", roman "Nemoj me buditi" te slovensko izdanje knjige eseja "Pisma s juga".

Kaplan, koji je do sad je objavio više knjiga poezije i dva romana slovi za pisca koji, unatoč svojoj mladosti, zauzima jako važno mjesto u književnosti ovih prostora.

Dobitnik je nekoliko književnih nagrada među kojima su i Mak Dizdar, nagrada Ratkovićevih večeri poezije kao i nagrada Zija Dizdarević.

Proglašenje najboljih priča ovogodišnjeg festivala bit će održano u sklopu programa ''Kratka priča o kratkoj priči'' na kojoj će sudjelovati svi pisci koji su prošli selekciju te književni gosti festivala. Tijekom festivala održat će se i druženja s autorima te predstavljanja knjiga.

West Herzegowina Fest ove godine će se održati od 1. do 3. kolovoza. Za festivalske nagrade, uz 25 pisaca, u glazbenom dijelu natječe se devet bendova, devet likovnjaka te 20 autora kratkih filmova.

Kao gosti ovogodišnjeg festivala nastupit će Parni Valjak, Galija, Who See i Prljavo kazalište.

Kopirati
Drag cursor here to close