Nakon seksističkih uvreda

Goran Samardžić dao ostavku na sve pozicije u Buybooku

Koliko smo seksističko društvo najbolje saznamo na vlastitom primjeru, misleći da je šala ono što je ozbiljna uvreda. Izvinjavam se Jeleni Kalinić i cjelokupnoj javnosti zbog seksizma, napisao je Samardžić.
Kultura / Knjige | 07. 03. 2018. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Samardžić, književnik i suvlasnik Buybooka podnio je ostavku sa svih funkcija u ovoj izdavačkoj kući nakon što je javnost reagirala na seksističku poruku koju je uputio novinarki Jeleni Kalinić, a u kojoj je pisalo da joj nudi svoj genetski materijal u fildžanu.

"Koliko smo seksističko društvo najbolje saznamo na vlastitom primjeru, misleći da je šala ono što je ozbiljna uvreda. Izvinjavam se Jeleni Kalinić i cjelokupnoj javnosti zbog seksizma. Svjestan kakvu sam štetu učinio, povlačim se sa svih pozicija u Izdavačkoj kući Buybook. Osim što sam autor nedopustivog sadržaja poruke i komentara, suprug sam i otac dvije kćerke, te se nadam da će začetak "MeToo" pokreta u Bosni i Hercegovini, čiji sam nesretni generator bio, doprinijeti depatrijarhalizaciji našeg društva i otvorenom razgovoru o problemima sa kojima se susreće većina žena", napisao je danas Samardžić na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, Samardžić je novinarki Kalinić na Facebooku uputio privatnu poruku u kojoj je pisalo:

"Poštovana naučnice i blogerice. Ja ću ti malo onog izmust u fildžan i zamrznuti zlu ne trebalo. Ako ništa imalo bi lijepe noge na mene i pamet na tebe. Nek i bude sretno na oboje. Ne širi dalje. Šalim se i noge na tebe. Ma jesi li ti to ljuta, a?"

Javnost je saznala za ovu poruku nakon što ju je Kalinić podijelila na svom Twitter nalogu.

Jučer je za Oslobođenje Kalinić kazala da poruke koje su joj upućene je doživjela kao oblik sprdanja sa ženama koje iz različitih razloga još nemaju djecu, te kao da žena vrijedi samo ako ima dijete.

''U zemlji gdje su trudnoća i dijete skupe investicije, gdje žena koja je freelancer poput mene nema zdravstveno niti mirovinsko osiguranje, više je nego neukusno šaliti se na račun tzv. "nemajki". Moja želja je da imam dijete, ali samo sa partnerom koji će me poštovati i voljeti, te kojeg ću ja voljeti. Također, iz cijele priče je izuzeto kako ja imam tri fakultetske diplome, te da je to samo razlog više da ne dozvoljavam bilo kakvu neukusnu šalu ili ponižavanja. Nadam se da će i druge žene početi govoriti o ovome i boriti se za dostojanstvo. Također, treba znati da dosta naših muškaraca poštuje žene i da takvi trebaju biti primjer'', prokometarirala je Kalinić.

Kopirati
Drag cursor here to close