Knjiga

Fra Tomislav Brković na najbolji način čestitao 50. obljetnicu podružnici Orašac župe Rama Šćit

Mnoge fotografije i karte u knjizi, koje prate tekst, slikovno potvrđuju i upotpunjuju napisano i čitatelja dovode i približuju stvarnosti.
Kultura / Knjige | 23. 12. 2019. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana je izašla iz tiska knjiga fra Tomislava Brkovića ''Orašac u Rami''. To je najbolja čestitka u povodu 50. obljetnice podružnice Orašac u župi Rama Šćit.

Ova knjiga ima svoju posebnu vrijednost mukotrpnim i sustavnim prikupljanjem podataka, dokumenata, fotografija i svjedočanstava. Ona će postati studijski udžbenik za različite teme iz povijesti, antropologije, etnologije i geografije. Službeno predstavljanje se očekuje već sredinom siječnja 2020. godine.

U povodu 50. obljetnice podružne crkve u Orašcu nakladnička kuća Synopsis Sarajevo – Zagreb objavila je knjigu fra Tomislava Brkovića Orašac u Rami.

Spomenuta obljetnica bila je prigoda autoru da podrobnije i sustavnije zaviri u prošlost svoga užeg zavičaja. Područje je to u jugozapadnom dijelu općine Prozor-Rama i stare župe Rama-Šćit u kojem su smještena naselja Kozo, Maglice, Orašac, potopljeni Proslap, Proslapska planina, kao i prostor planine Ljubuše i povremena naselja Mrkodol, Trebiševo i Zlopolje, dakle ona mjesta koja, nakon umjetnoga Ramskog jezera i izgradnje podružne crkve, pripadaju crkvi Sv. Nikole na Dubom.

Foto: ramski-vijesnik.ba / Orašac u Rami

Cilj knjige – Orašac u Rami – jest riječju i slikom otrgnuti zaboravu i prikazati životnost, raznoliko bogatstvo, ali i oskudnost pa i surovost stoljetnoga trajanja o kojem svjedoče stanovnici spomenutih naselja i objavljeni pisani izvori. Povijesni događaji uglavnom su vezani za pojedina naselja i događaje u njima. Stoga, kroz sadašnjost u ogledalu prošlosti, prvi dio knjige donosi povijesni prikaz naselja i stanovništva podružne crkve u Orašcu. Slijede potom informacije koje su, zbog nove morfologije, uvjetovane izgradnjom Ramskog jezera 1968. godine, dovele do gradnje podružne crkve, i novih vremena u kojima je tada glavnu riječ vodio iznimni ramski gvardijan, dr. fra Eduard Žilić.

Knjiga donosi podatke o tijeku gradnje, ali i raznim obnovama podružne crkve kroz pedeset godina, zatim probleme tijekom gradnje kao i način pastorizacije vjernika, posebno organizaciju katehetsko-vjerske pouke.

O arhitekturi crkve Mladena Fučića, unutarnjem preuređenju i umjetničkim djelima u crkvi govori tekst povjesničarke umjetnosti Nevenke Šarčević. U knjizi su prikazane i druge važne ustanove, kao što su podružna škola i sektorska ambulanta.

U formi kronike donesen je sažeti prikaz najznačajnijih događaja i zapisa o njima od 1878. do 2019. godine vezanih za podružnu crkvu i mjesta, pojedine ljude i zanimljivosti onako kao su ih bilježili pojedini kroničari u samostanu Rama-Šćit i zaljubljenici u ramski kraj. U nastavku knjige doneseni su statističko-dokumentirani podaci, na osnovi sačuvanih crkvenih i državnih popisa, koji svjedoče o naseljima i njihovim stanovnicima od 1741. godine do naših dana.

Prilozi u knjizi donose popise obitelji podružne crkve u Orašcu od 1968. do 2019. godine. Zatim popise onih koji su morali otići nekamo u nepovrat, u iseljeništvo radi izgradnje HE Rama ili u potragu za boljim i sigurnijim životom. U prilozima se nalazi također popis dvojnih prezimena i popis umrlih podružne crkve od 1947. do 2019. godine.

Mnoge fotografije i karte u knjizi, koje prate tekst, slikovno potvrđuju i upotpunjuju napisano i čitatelja dovode i približuju stvarnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close