Odgovor Maji

Fondacija 'Mak Dizdar': Majo Dizdar pokušava otuđiti našu inicijativu

Fondacija "Mak Dizdar" uspješno i u skladu sa zakonom obavljala osnovnu funkciju, a to je zaštita i promocija lika i djela Maka Dizdara.
Kultura / Knjige | 11. 12. 2017. u 15:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Mak Dizdar

Općina Stari Grad Sarajevo proslijedila je danas medijima demanti Fondacije "Mak Dizdar" na otvoreno pismo koje je uputio Majo Dizdar, sin Maka Dizdara (a koje je proslijeđeno medijima) za koje se tvrdi da je u njemu "izneseno niz neistina koje potencijalno mogu nanijeti štetu ugledu Fondacije“.

U tom demantiju ističe se da je, za šesnaest godina rada, Fondacija "Mak Dizdar" uspješno i u skladu sa zakonom obavljala osnovnu funkciju, a to je zaštita i promocija lika i djela Maka Dizdara.

''Nastavljajući ovu tradiciju, Fondacija "Mak Dizdar" je u suradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH (u čijem vlasništvu se nalazi najveći dio rukopisne zaostavštine Maka Dizdara) sa punim pravom pokrenula inicijativu o uspostavljanju stalne postavke posvećene Maku Dizdaru, u prostoru nekadašnje galerije "IPC" u Luledžinoj 12. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ima puno pravo javno izlagati materijale u svom vlasništvu, a za to nije potreban pristanak nasljednika autorskih prava Maka Dizdara'', napominju. Dodaju da je "osamdesetih godina, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti otkupio rukopisnu zaostavštinu Maka Dizdar od njegovih nasljednika".

Podsjećaju da bi se, kao što je to navedeno u inicijativi Fondacije "Mak Dizdar" i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, buduća stalna postavka posvećena Maku Dizdaru zvala "Makova hiža".

- Za ovaj naziv nije potreban pristanak nasljednika autorskih prava Maka Dizdara - navode u demantiju. 

Podsjećaju i da je u statutu Fondacije "Mak Dizdar" (član 11) navedeno da “Fondacijom upravlja Upravni odbor; Upravni odbor imenuje osnivač Fondacije. Upravni odbor sastoji se od pet članova. Predsjednik Upravnog odbora je osnivač Fondacije, čiji je mandat neograničen, dok se ostali članovi imenuju na period od dvije godine, s mogućnošću reizbora. Predsjednik Upravnog odbora ima zamjenika, koji se bira između članova Upravnog odbora.”

''U skladu sa Statutom, 2001. godine Majo Dizdar imenovan je za člana Upravnog odbora na period od dvije godine, nakon čega više nije izabran na ovu funkciju'', naglašavaju.

Iz Fondacije ističu i to je tvrdnja da su "Faruk Dizdar i Majo Dizdar ponudili da se uključe u pripremu proslave stogodišnjice rođenja Maka Dizdar i da im je na to odgovoreno odvjetničkim pismom notorna laž, o čemu svjedočanstvo može dati i Faruk Dizdar".

''Istina je da Faruk Dizdar podržava aktivnosti Fondacije "Mak Dizdar", ali da zbog zdravstvenog stanja nije u stanju aktivno sudjelovati u njenom radu. Istina je, također, da je Maji Dizdaru ponuđeno da aktivno sudjeluje u pripremama za proslavu stogodišnjice rođenja Maka Dizdara, ali da on nije ponudio niti jedan mogući konkretan doprinos ovom projektu. Naprotiv, Majo Dizdar insistirao je na tvrdnji da on mora dati odobrenje za svaku aktivnost Fondacije "Mak Dizdar", na što mu je odgovoreno spomenutim pismom'', navode.

Iz Fondacije smatraju da ''pored navedenih neistina, Majo Dizdar tvrdi da “bi bilo dobro kad bi Općina u okviru svojih kapaciteta organizirala i upravljala Muzejom Maka Dizdara otvorenim u kući u kojoj je Mak nekada stanovao, naravno ukoliko za to postoji volja unutar Općine”, te se i preporučuje kao najbolji mogući domaćin takve institucije''.

''Upravo ovom tvrdnjom Majo Dizdar pokazuje da se iza njegovog protivljenja inicijativi Fondacije "Mak Dizdar" i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti kriju osobni interesi. U suštini, Majo Dizdar pokušava otuđiti našu inicijativu, iza koje stoji mnogo rada i zalaganja i prisiliti Općinu Stari Grad da iz vlastitog proračuna pokriva kompletne troškove ovog projekta, uključujući i plaće za njegovo osoblje'', navodi se.

Ističu da je „nasuprot tome Fondacija "Mak Dizdar" Općini Stari Grad ponudila model samoodržive kulturne institucije“.

''Naša jedina molba prema Općini bila je da nam barem u početnom razdoblju prostor iznajmljuje po povlaštenoj cijeni, s obzirom da je svakoj novoj instituciji ovakve vrste potrebno vremena dok ne počne ostvarivati vlastite prihode. Osim toga, Fondacija "Mak Dizdar" iza sebe ime desetine uspješno realiziranih projekata u oblasti kulture, uključujući i stolačku Makovu hižu, koja djeluje već deset godina, kao i veliki međunarodni projekt "Mak Dizdar: prvih stotinu godina", ističu.

Smatraju da „upravo veličanstvena proslava 100. godišnjice Maka Dizdara, koja je tijekom 2017. godine održana u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Stocu, Brčkom, Gračanici, Tuzli, Zenici, Novom Pazaru, Splitu, Zagrebu, Oslu i Jakarti pokazuje stvarne kapacitete Fondacije "Mak Dizdar" i ukazuje na sve ono što bi ova institucija mogla napraviti od prostora u Luledžinoj 12“.

''U istom tom periodu, Majo Dizdar fokusirao se na destruktivno djelovanje i spriječio objavljivanje digitalne zbirke "Mak Dizdar", kritičkog izdanja sabranih djela Maka Dizdara, lektirnog izdanja "Kamenog spavača". Da li će uspjeti i u namjeri da osujeti jedinstvenu priliku da se u kući u kojoj je živio Mak Dizdar uspostavi Makova hiža'',  ističe se u demantiju Fondacije "Mak Dizdar" koji potpisuje predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar, a proslijeđeno je iz Općine Stari Grad.

Kopirati
Drag cursor here to close