Od 28. – 30. srpnja

Festival u Stocu - Raznolik program i na ovogodišnjem 'Slovu Gorčine'

Dizdar je podsjetio kako je ovaj festival osnovan 1971. godine, neposredno nakon smrti Maka Dizdara kada je održan recital njegove poezije na nekropoli stećaka Radimlja.
Kultura / Knjige | 27. 07. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Drago nam je da je festival svake godine čini značajan iskorak naprijed, u organizacijskom i programskom smislu, što je slučaj i ove godine’’, rekao je Gorčin Dizdar, počasni predsjednik Upravnog odbora festivala na konferenciji za medije povodom 52. izdanja Festivala kulture “Slovo Gorčina”, koji počinje u petak, 28. srpnja, u Stocu.

Koncept festivala

Dizdar je podsjetio kako je ovaj festival osnovan 1971. godine, neposredno nakon smrti Maka Dizdara kada je održan recital njegove poezije na nekropoli stećaka Radimlja.

‘’Na tom značajnom povijesnom lokalitetu koji je imao izuzetno velik utjecaj na poeziju Maka Dizdara, a isto tako može se reći da je i poezija Maka Dizdara uvela u širu javnost i u širi javni diskurs kulturu stećaka i srednjovjekovne Bosne i to je misija koju festival sliejdi i dan danas. Zadržali smo se na osnovnoj koncepciji koja je poticala od samog Maka Dizdara jer je on za života javno zamišljao i zagovarao osnivanje jedne vrste okupljanja, suvrmenim rječnikom rečeno, festivala koji bi taj jedinstveni grad Stolac sa bogatom prošlošću i velikim brojem kulturno povijesnih spomenika predstavio široj javnosti i prije sveg kulturnoj, te javnosti tadašnje Jugoslavije i BiH’’, dodao je.

Foto: Bljesak.info / Konfernecija za medije u Mostaru

O programu festivala govorio je Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora, koji je istaknuo kako ove godine u konkurenciji imaju deset pjesnika od preko 90 pristiglih radova, te će u petak na otvaranju dodijeliti nagradu Mak Dizdar za 2023. godinu.

Bogat program

‘’Festival kulture “Slovo Gorčina” u svom već tradicionalnom trodnevnom izdanju, od 28. – 30. srpnja, donosi bogat i raznolik program s ukupno 18 događaja na 4 lokacije, među kojima će biti zastupljeni poezija, književnost, scenska, likovna i muzička umjetnost’’, rekao je Barbarić.

Pored tradicionalne dodjele nagrade “Mak Dizdar” mladim pjesnicima/pjesnikinjama i programa posvećenog gostu pjesniku Asmiru Kujoviću, u ovogodišnjem programu naći će se i predstavljanje velikog književnika i prijatelja festivala, pjesnika, filmskog scenarista, romanopisca, dramskog pisca, dobitnika značajnih internacionalnih nagrada i priznanja – Abdulaha Sidrana.

Sadržaj festivala obogatit će i muzički performans banjalučkog kompozitora Davida Mastikose: “Muzika inspirirana folklorom i mitologijom”, uz izvođače – Bartolomej Stanković, Snježana Pavićević, Andrea Fisher; nastup Mješovitog hora BZK Brčko; likovna izložba pod nazivom “Reject” grafičkog umjetnika Denisa Haračića; program “In Memoriam” posvećen Dubravki Ugrešić; kao i program “In Memoriam” posvećen Dževadu Karahasanu.

Foto: Bljesak.info / Konfernecija za medije u Mostaru

Uz navedeno, bit će upriličeno i predstavljanje eminentnog mađarskog književnika Laszlo Vegela; književni program s bugarskom književnicom Zdravkom Evtimovom; predstava “Mirna Bosna” Kamernog Teatra 55; te koncert majstora sevdaha Bože Vreće među kamenim spavačima na Radimlji, kao i niz drugih diskusija, književnih programa, tribina i okruglih stolova.

Na konferenciji se predstavio i prošlogodišnji dobitnik nagrade “Mak Dizdar” za najbolju zbirku poezije, Adnan Bratić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close