Klub knjige Ivo Andrić

'Fantomi' Ivana Lovrenovića u Mostaru

Prema Jergoviću "U sjeni fantoma" postmodernistička je varijanta one Lovrenovićeve nenapisane, (vjerojatno, ili sasvim sigurno) modernističke "velike obiteljske povijesti".
Kultura / Knjige | 18. 09. 2023. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povezani kroz umjetnost'', projekt je Kluba Ivo Andrić u sklopu kojega će se u razdoblju od rujna 2023. do siječnja 2024. godine održati niz događanja koji će obogatiti kulturni život Mostara.

Prvi događaj, kojim započinje implementacija projekta, je književna večer s Ivanom Lovrenovićem, jednim od najznačajnijih književnika i intelektualaca u Bosni i Hercegovini, koja će održati u prostorijama Kluba Ivo Andrić u zgradi ''Spajalica'', u srijedu 20.9. s početkom u 20.00 sati.

Prema Jergoviću "U sjeni fantoma" postmodernistička je varijanta one Lovrenovićeve nenapisane, (vjerojatno, ili sasvim sigurno) modernističke "velike obiteljske povijesti".

Na dvjestotinjak stranica tu staje još barem tisuću stranica šutnje i bjeline. Kao i svaka prava, istinska europska obiteljska i (ili) lična povijest, Mannova, Svevova, Grassova, Kišova , Maraijeva, ova u sebi sadrži i sa sobom nosi povijest društva, zajednice, naroda, vijeka.“

Drago Bojić, Lovrenovića s pravom naziva vrhunskim majstorom pera kad je riječ o književnim, ali i esejističkim, publicističkim i putopisnim tekstovima.

''Roman U sjeni fantoma pravi je intelektualni užitak i spada u grupu najvećih književnih ostvarenja  na južnoslavenskom jezičnom području. Takvi romani ne mogu ni nastati odjedanput, nego nastaju desetljećima, i kako i sam autor zaključuje, ostaju nedovršeni'', piše Bojić.

S autorom će o njegovoj posljednjoj knjizi ''U sjeni fantoma'', kao i o književnom opusu nastalom u posljednjem desetljeću, razgovarati Almin Kaplan, a događaj će moderirati Nino Šarac.

''Projekt „Povezani kroz umjetnost“, provodi se u sklopu projekta Mostar - prostori koji pokreću, koji implementira People in Need BiH uz partnere, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close