Pula

Dragan Velikić otvara Sa(n)jam knjige u Istri

Svoj srebrni pir Sajam će slaviti 11 dana, do nedjelje, 15. prosinca, otvorit će ga književnik Dragan Velikić.
Kultura / Knjige | 02. 12. 2019. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo tristo domaćih i inozemnih gostiju, među njima i nobelovac Orhan Pamuk, sudjelovat će u više od sto programa ovogodišnjeg, 25. Sajma knjige u Istri koji se otvara u četvrtak, 5. prosinca, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Puli.

Svoj srebrni pir Sajam će slaviti 11 dana, do nedjelje, 15. prosinca, otvorit će ga književnik Dragan Velikić.

Zašto je upravo njemu pripala čast otvoriti Sajam objasnila je njegova direktorica Magdalena Vodopija, prenosi Hina.

"Velikić od pulskog gimnazijalca postaje značajan europski pisac, višestruko je nagrađen za svoja djela regionalnim i europskim nagradama. Velikić je pisac više gradova, ali na početku njegovog opsežnog i nagrađivanog djela bila je Pula, kojoj se nerijetko vraća u svom pisanju",  kazala je Vodopija.

Na Sajmu će se, navela je, predstaviti više od 250 nakladnika, otvoriti rekordan broj izložbi. Izložba "Gradovi u tijeku" moći će se pogledati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, u Gradskoj galeriji Pula otvorit će se izložba slovenskog fotografa Jože Suhadolnika "Jutra u Rusiji", koja će naznačiti i početak novog sajamskog programa "Slavenski đardin" nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura.

S Galerijom Makina priprema se izložba "Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma" koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe. U sajamskom prostoru bit će postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog (1935–2017), najznačajnijeg suradnika Sajma koji je u Pulu kroz Sajam unio srednjoeuropski duh.

Poducentica Sajma Slavica Ćurković ističe kako se knjižara Sajma ove godine oblikuje na poseban način i uz novu opremu. Posjetitelje očekuju velike novosti u izložbenom dijelu, a knjižarski postav i dizajnerska rješenja posjetiteljima će olakšati biranje knjiga prema područjima interesa. Knjige će biti dostupne uz značajne popuste, a svi izdavači daju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije "25 naslova za 25 godina Sajma.

Tradicionalnim programima za učenike Hop-lektiri i Pop-lektiri, pridružuje se i novi program PULikulArna reforma. Njime će se u pet debatnih sesija o opusima za koje se čini da nisu potrošili privlačnost pokušati skrenuti pažnja na književne klasike. U prvoj PULikulArnoj reformi bit će riječ o Čehovu, Kišu, Krleži, Shakespearu i Márquezu.

Program svečanog otvorenja Sajma prema scenariju pisca i dramaturga, Gorana Ferčeca režira Matija Ferlin. Na otvaranju će nastupiti pulska jazz glazbenica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close