"Razgovor s Radimljom"

Četiri i pol godine istraživanja o stećcima predstavljene Mostarcima

"Ova monografija će potrajati nadamo se i snimci s nje duže nego stećci koji nisu ničim zaštićeni, oni su zapravo upropašteni različitim konzervacijama i lošim pokušajima da se to uradi", naglasio je Palameta.
Kultura / Knjige | 12. 05. 2022. u 21:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Razgovor s Radimljom" naziv je monografije autora Miroslava Palamete i Mire Raguža čije predstavljanje je upriličeno u četvrtak navečer u Mostaru.

Riječ je o dvojezičnoj fotomonografiji na oko 500 stranica, a nakladnik monografije je Javna ustanova Radimlja.

Vizija jedne nekropole 

Monografija se sastoji od tekstualnog dijela, koji podrazumijeva znanstveno utemeljenu studiju s pregledom mapa i kratkim opisom svakog spomljaenika te mnoštva fotografija.

"To je najnovija, iako je napisana prije nekoliko godina, vizija jedne nekropole koja stoji u središtu uopće kulture stećaka. Ona je matična nekropola, najkvalitetnija zato što su je radili najbolji majstori, bila je na određenom mjestu, vidna, pored puta, tako da su je mnogi i poznavali, ali odlučujuće je o tome što je ona dobro urađena, danas nije sačuvana", kazao je u izjavi za novinare jedan od autora Miroslav Palameta.

Foto: Fena / Mostarcima predstavljena monografija ‘Razgovor s Radimljom’

Dodao je kako ova monografija znači i svojevrsnu konzervaciju navedenog objekta.

"Ova monografija će potrajati nadamo se i snimci s nje duže nego stećci koji nisu ničim zaštićeni, oni su zapravo upropašteni različitim konzervacijama i lošim pokušajima da se to uradi. Tako da, ova monografija znači i svojevrsnu konzervaciju tog objekta koji je značajan. Ona je središte galaksije stećaka, dakle sunce među nekropolama", naglasio je Palameta.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović istakao je kako smatra da je ovo zaista jedno epohalno djelo kad su u pitanju monografija i stećci naglasivši kako smatra da je 'Radimlja' svojom kvalitetom, sadržajem i fotografijama nadmašila sve ostale.

479 fotografija

"U njoj se može naći 479 fotografija Radimlje sa stećcima, slikane u četiri godišnja doba. Snimanje je trajalo preko dvije godine, plus produkcija godinu dana, plus tekstovi i na kraju dok smo pronašli financijska sredstva jer je bio iznimno skup projekt, sve skupa trajalo je neke četiri i po godine. Prvo predstavljanje bilo je na Radimlji 19. srpnja 2019. godine pod otvorenim nebom", naglasio je.

U fotomonografiji se mogu naći i kadrovi kranskog snimanja, snimanja po kiši, snimanja u rana jutra, zato, na kraju krajeva, kaže Vujnović, i jest ovako dugo trajala njena izrada i tisak.

Predstavljanje monografije organizirali su Organak Kluba žena HNŽ-a Udruge Hrvata BiH "Prsten" i JU "Radimlja".

Foto: Fena / Mostarcima predstavljena monografija ‘Razgovor s Radimljom’

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka u Hercegovini i spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja u BiH. Na nekropoli se nalazi 135 stećaka, od kojih su 63 ukrašena.

Od 2002. godine nekropola je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a od 2016. godine uvrštena je i na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika.

Kopirati
Drag cursor here to close