Dodjela nagrade

Bugojanska vaza pripala Emini Đelilović-Kevrić

Nagradu je Emini Đelilović-Kevrić uručila predsjednica žirija Tina Laco.
Kultura / Knjige | 26. 11. 2023. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom nagrade u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno u subotu, 25. studenog okončana je manifestacija "XI Bugojanska vaza" i otvorena izložba slika iz fundusa KSC Bugojno.

Na natječaju za najbolju kratku priču/pripovijetku, koji je raspisao KSC Bugojno pod pokroviteljstvom općine Bugojno povodom Dana državnosti BiH, nagradu "XI Bugojanska vaza" dobila je Emina Đelilović-Kevrić za priču "Čarobni bijeg". Pored Emine Đelilović-Kevrić u užem izboru su još bile priče "Ta djevojka" Aide Šečić Nezirović, "Amilija Verzvort u vatrenom obruču", Amine Bulić, "Lovac srca" Dine Međedović, "Posmrtna rečenica" Fedora Marjanović i "Zovem se A." Senade Užičanin.

Foto: PR / Emina Đelilović-Kevrić

Žiri "XI Bugojanske vaze" bio je u sastavu: Tina Laco (predsjednica), Tanja Stupar Trifunović i Asmir Kujović. Na natječaj je pristiglo 47 priča iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Nagrada se sastoji od replike zdjele "Bugojanska vaza" (najstariji pisani spomenik u BiH) i novčanog iznosa od 1.500 KM. Autorica replike "Bugojanska vaza" je Adina Kero.

Nagradu je Emini Đelilović-Kevrić uručila predsjednica žirija Tina Laco.

Foto: PR / Dodjela Bugojanske vaze

Nakon uručenja nagrade Bugojanska vaza otvorena je izložba slika iz fundusa Umjetničke galerije JU KSC Bugojno. Izložene su slike: Ljube Laha, Jusufa Hadžifejzovića, Saše Bukvića, Nikole Vučkovića, Amele Hadžimejlić, Hazima Ćišića, Berislava Nikolića-Kovačića...

Ispred JU KSC Bugojno i Općine Bugojno na ceremoniji dodjele nagrada obratili su se Vahid Duraković, organizator kulturnih aktivnosti KSC Bugojno, Mirza Idrizović, direktor KSC Bugojno i načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić. Uz prigodno obraćanje, čestitali su nagrađenim autorima te svim prisutnim Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close