Težak izbor

Šest priča u užem izboru za Bugojansku vazu

Na jedanaesti natječaj "Bugojanske vaze" pristiglo je 47 priča.
Kultura / Flash | 22. 11. 2023. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 22. studenog 2023. u Maloj sali KSC Bugojno komisija za kratku priču "Bugojanska vaza" u sastavu Vahid Duraković (Organizator kulturnih aktivnosti i predsjednik komisije), Mirza Idrizović (direktor KSC Bugojno) i Sanel Ugarak (bibliotekar Gradske biblioteke KSC Bugojno) otvorila je koverte sa šiframa i utvrdila imena autora u užem izboru i pobjedničke priče.

Na jedanaesti natječaj "Bugojanske vaze" pristiglo je 47 priča, žiri "XI Bugojanske vaze" u sastavu: Tanja Stupar Trifunović, Tina Laco i Asmir Kujović izabrao je sljedećih šest priča u uži izbor:

  1. "Ta djevojka", šifra Juni sedamdeset osam – autor: Aida Šečić Nezirović
  2. "Amilija Verzvort u vatrenom obruču", šifra Deset – autor: Amina Bulić
  3. "Lovac srca", šifra Vi – autor: Dino Međedović
  4. "Posmrtna rečenica", šifra Crna olovka – autor: Fedor Marjanović
  5. "Čarobni bijeg", šifra Očuđavanje 123 – autor: Emina Đelilović-Kevrić
  6. "Zovem se A.", šifra Nekazano 2023/09 – autor: Senada Užičanin

Žiri je donio odluku i koja priča i pod kojom šifrom je dobitnica nagrade "XI Bugojanska vaza". Nagrada laureatkinji/ti će biti uručena u subotu, 25. studenog u 19:00 sati u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno. Nagrada je jedna i nedjeljiva, sastoji se od replike "Bugojanska vaza" (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji trag o pismenosti na Balkanu izvan grčkih prostora),  autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.500 KM.

Tom prilikom će biti upriličeno i otvaranje izložbe slika eminentnih autora iz Bosne i Hercegovine iz fundusa JU Kulturno sportski centar Bugojno.

Organizator manifestacije je Kulturno sportski centar Bugojno a pokrovitelj Općina Bugojno.

Kopirati
Drag cursor here to close