''Moj životni put''

BiH je zemlja u pat poziciji

U Mostaru je predstavljen znanstveno književni opus i knjiga Bože Žepića
Kultura / Knjige | 16. 10. 2018. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 80 godina života i 40 godina rada i djelovanja prof. Bože Žepića, večeras je u Mostaru predstavljen znanstveno književni opus i knjiga "Moj životni put''.

Knjiga je predstavljena u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, a Jakov Pehar predsjednik HAZU BiH, rekao je daje ovo jedan jako interesantan autobiografski zapis.

''Naša je praksa da kolegama, ne samo akademicima i drugima, budemo nakladnici i organizatori ovakvih događaja. Kada se radi o Boži Žepiću koji je htio da javno prikaže svoje životno djelo, ja sam to objeručke prihvatio. To je jedan autobiografski zapis koji je interesantan. Trudit ćemo se da i Mostaru bude što više promocija knjiga i drugih djela, nadam se da ćemo uskoro i ovdje predstaviti i enciklopediju treći svezak. To je velik nacionalni projekt i moram reći da se ne izdvaja novac kada je u pitanju kultura. Međutim to ne može biti opravdanje da se ne izda knjiga i enciklopedija jednog naroda. Mi se nadamo da će večerašnji skup i promocija životnog opusa Bože Žepića povući mnoge da o tome razmišljaju'', kazao je uoči predstavljanja knjige Pehar.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljen znanstveno književni opus i knjiga Moj životni put, autora Bože Žepića

Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH čestitao je Žepiću za sve što je do sada radio, ističući kako je u njegovom životu ostavio poseban trag.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović i profesor Božo Žepić

''Svi možemo biti ponosni na našu Hrvatsku akademiju za znanost i umjetnost koja je organizirala večerašnje predstavljanje. Svaki dan svjedoči nekim novim projektom izvlačeći ono što je dugo bilo u sjeni. Vjerujem da je sve ono što je prof. Žepić napisao u knjizi otrgnuo od zaborava, te da je dao jednu posebnu dimenziju pogledu na budućnost Bosne i Hercegovine i budućnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ja se duboko nadam da je u 40 godina koje je vezao za Sveučilište u Mostaru i akademski dio koje je poklonio ovdje, ostavilo traga. A vjerujem i da će prof. Žepić još dugo biti s nama, pogotovo u stvaralačkom dijelu. Profesor Žepić je ovaj prostor doživljavao na poseban način naglašavajući razlike integralno, upravno ono što jest Bosna i Hercegovina zajednica tri konstitutivna naroda'', rekao je Čović o profesoru Žepiću.

Autor knjige Bože Žepić kazao je kako se iz njegovih napisa može vidjeti da je Bosna i Hercegovina enigma.

''Šahovskim rječnikom rečeno, BiH je zemlja u pat poziciji, što će reći da bez nove partije nema ishoda, ne zna se tko je pobjednik i ovdje još ništa nije riješeno'', kazao je Žepić.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru predstavljen znanstveno književni opus i knjiga Moj životni put, autora Bože Žepića

''Enigmu su rješavali naši prethodnici kroz povijest, ali nisu riješili i nama su ostavili. U knjizi sam napisao da moja generacija ostaje zabrinuta i oštećena. Zabrinuti što ne možemo mlađim generacijama ostaviti uređenu zemlju, da oni ne proživljavaju sve ono što smo mi prošli nego da imaju perspektivu i solidan život i životni standard '', rekao je Žepić.

Ovakva kakva je BiH danas, smatra Žepić, nastala je po volji međunarodne zajednice i vodeće zemlje svijeta SAD-a te samo jedan konstruktivni pristup domaće i međunarodne politike te znanosti može proizvesti rješenje za ovu zemlju.

''Jedan susret domaće i međunarodne politike može proizvesti rješenje za BiH. Kada čovjek nešto hoće riješiti, ništa nije nemoguće. Ovdje su tri naroda, samo je potrebno stvoriti političko ozračje i političku volju. Potrebno je pomirenje, da svatko svakog razumije i samo se, ako su sva tri naroda jednakopravna u svim svojim ljudskim i kolektivnim pravima, može očekivati dobro za sve'', kazao je Žepić, spominjući poglavlje iz svoje knjige gdje je postavljeno pitanje 'zašto nacije propadaju', a odgovor je, kaže, nemaju institucije.

''Ako hrvatski narod ne bude imao institucije u Bosni i Hercegovini, ne piše nam se dobro. A ni drugi nemaju sve institucije, zato nitko u BiH nije zadovoljan. To znači da trebamo stvoriti uvjete gdje možemo sjesti za stol i staviti sve karte na stol, a ne ispod stola, pa se lijepo dogovoriti. Onda u ovoj zemlji ima načina i perspektive za nas i generacije iza nas'', zaključio je profesor Žepić.

Kopirati
Drag cursor here to close