Prva specijalizirana dječja knjižara

Bajkologija: Želimo da ponudimo knjige zbog kojih će djeca željeti da čitaju

Osnovni cilj dječje knjižare je podizanje društvene svijesti o važnosti rane pismenosti i čitalačke kulture.
Kultura / Knjige | 15. 10. 2022. u 11:25 Fena
Hakalović: Želimo da ponudimo knjige zbog kojih će djeca željeti da čitaju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva specijalizirana dječja knjižara “Bajkologija” otvorena je u rujnu, a ideja je, kako kaže vlasnica knjižare Anela Hakalović, da to bude neka vrsta hibrida između klasične knjižare i edukativnog mjesta gdje će se održavati različite radionice, mali književni klubovi i slično.

Polazeći od pretpostavke da knjižare predstavljaju važan aspekt u njegovanju čitalačke kulture, te da su ključna spona između izdavača i korisnika, osnovni cilj dječje knjižare je podizanje društvene svijesti o važnosti rane pismenosti i čitalačke kulture.

- Literatura za djecu je često zapostavljena u odnosu na cjelokupnu književnost. Roditeljima želimo da ponudimo malo drugačiji izbor slikovnica i knjiga za djecu. Knjige koje su edukativne ali koje imaju umjetničku i književnu vrijednost, s obzirom da se knjige za djecu često smještaju u domeni zabave, gdje se izjednačavaju s igračkama. Naša želja je da ponudimo knjige zbog kojih će djeca željeti da čitaju - kazala je Hakalović.

Govoreći o razvijanju potrebe za čitanjem kod najmlađih, Hakalović kaže da je prema istraživanjima koja su rađena utvrđeno da su bitne intervencije u prvim godinama, u tzv. predčitalačkom vremenu, te da su one ključne za kasniji akademski, intelektualni razvoj djeteta.

- Tada se odlučuje da li će dijete čitati ili neće čitati u budućnosti - ističe ona.

Na pitanje kada početi s čitanjem djeci, naglašava kako ne postoji pravi odgovor, ali da se čitati može već od trenutka kad se dijete rodi.

- Ona naravno neće razumjeti šta joj čitamo, ali sam taj čin čitanja između roditelja i djece je izuzetno intiman i s druge strane jako je važno da su djeca u tim prvim godinama izložena knjigama - smatra Hakalović, dodavši da ako djeca u nekim prvom periodu vide da roditelji čitaju i sama će biti motivirana.

Pojašnjava kako je bitno ne čekati trenutak kad dijete već može samo da čita i razumije priče, jer i na nesvjesnom nivou čitanje može da ima efekte.

Hakalović također navodi da u dječjoj literaturi, posebno u bh. izdavaštvu, nedostaju knjige inkluzivnog karaktera, ako što su knjige koje bi djeci približile druge i drugačije, poput djece s autizmom, djece drugih rasa, kao i da se klasična obitelj opisuje prvenstveno kao dvoje roditelja i djeca. Rijetka je literatura gdje se piše o samohranim roditeljima, razvedenim, roditeljima istog spola...

Knjige iz asortimana "Bajkologije" su namijenjene maloj djeci, bebama, predškolcima, školarcima i mlađim tinejdžerima.

Hakalović najavljuje da bi uskoro trebao početi rad radionica, a između ostalog u planu je i radionica za roditelje koja bi ih osvijestila u saznanjima zašto je važno čitati djeci.

Bajkologija“ će također u svom programu imati radionice i projekte koji će biti vezani za teme digitalne i medijske pismenosti djece.

Realizaciju projekta dječje knjižare podržala je Fondacija Mozaik kroz svoj program StartUp studio.

Kopirati
Drag cursor here to close