Šušanj

Alminu Kaplanu nagrada Skender Kulenović

Riječ je o trećem romanu ovog višestruko nagrađivanog hercegovačkog pisca.
Kultura / Knjige | 22. 12. 2023. u 15:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman 'Šušanj' Almina Kaplana nagrađen je u petak nagradom, 'Skender Kulenović' u Bosanskom Petrovcu.

Riječ je o trećem romanu ovog višestruko nagrađivanog hercegovačkog pisca.

Na nedavnom predstavljanju romana u Mostaru, Kaplan je rekao kako se ideja za pisanje ovog romana rodila kod je pisao svoj vrlo uspješni roman 'Meho' te da ga je zaintrigirala tema povratka o kojoj se, kako je rekao, malo govori.

Kaže kako smatra da progonstvo nije stalno stanje, ali da je stalno stanje biti povratnik.

''Povratnik je kategorija koja ne završava i to je teret koji ljudi nose. To je tema koju smo previdjeli i fali da se tom temom više bavimo. Osjećaj da si se negdje vratio je do sta 'teretli' i imaš osjećaj da će to stanje proći ali ono ne prolazi'', rekao je.

'Šušanj' kritika vidi kao roman u kojem se autor stišava navodeći kako je u romanu sve pod prigušivačem.

Kaplan kaže kako je to uradio svjesno kako bi se posvetio nekim detaljima.

Kaplan je objavljivao u mnogim književnim časopisima iz zemlje i regije. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, među kojima su i nagrade Mak Dizdar, Ratkovićeve večeri poezije, Zija Dizdarević, Edo Budiša i Kočićevo pero.

Autor je zbirki poezije "Biberove kćeri" (2008.), "Čekajući koncert roga" (2012.), "Ospice" (roman u stihovima, 2014.), "Mostarska zbirka" (2017.) i "Bukara" (2017.), dva romana "Trganje" (2017.) i "Meho" (2019.), zbirke priča "Dubravske priče" (2022.) i dnevničkih zapisa "Kućni ljudi".  Kaplan je napisao i knjigu ''Razgovori s Markom'', veliki razgovor s pjesnikom Markom Vešovićem. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close