Grude

Željko Andrijanić predstavio svoj književni prvijenac "Pisma iz vječnosti"

Autor u ovom romanu, vješto ispreplićući sadašnjost i prošlost, piše o tajnovitom svijetu uspješnog novinara i urednika koji se vrlo mlad prometnuo u suvlasnika klasičnih i modernih medija.
Kultura / Knjige | 22. 12. 2023. u 11:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FENA / Željko Andrijanić predstavio svoj književni prvijenac Pisma iz vječnosti

Književni prvijenac Željka Andrijanića "Pisma iz vječnosti" predstavljen je u četvrtak u Grudama.

Autor u ovom romanu, vješto ispreplićući sadašnjost i prošlost, piše o tajnovitom svijetu uspješnog novinara i urednika koji se vrlo mlad prometnuo u suvlasnika klasičnih i modernih medija.

Cijenjen je i poštovan, naizgled sretan i ispunjena života, no kad iznenada odluči iz temelja promijeniti život i napustiti voljeni rodni kraj, otkrivamo nesretnoga mladog muškarca čije poetsko biće razdiru tuga i duboka čežnja za davno izgubljenom ljubavi.

Ovo je dirljiva priča o potrazi za uzvišenom ljubavi, za izgubljenim vremenom, ali i o toplini života u oazi maloga grada, satkanoj od neraskidivih prijateljstava i ljudske dobrote, istaknuto je na promociji romana.

"Moram priznati da je roman 'Pisma iz vječnosti' knjiga koju sam najbrže do sada čitao. To je hrabro suočavanje sa stvarnošću u kojoj živimo. Moj dojam je da je roman posvećen sjeti, čežnji za blizinom koja nestaje. Nostalgija je, tako, po mojem brzom bolesničkom čitanju, glavni protagonist koji se, doduše, nigdje ne imenuje, i nije posebno određen, ali je njome natopljena svaka stranica i svako slovo knjige. Poštovani Andrijaniću - kapa dolje za 'Pisma iz vječnosti'", napisao je u svom osvrtu potpredsjednik Matice hrvatske Damir Zorić, koji zbog bolesti nije mogao nazočiti promociji.

Andrijanić je odlučio prvu promociju napraviti u rodnim Grudama i samo tjedan dana od izdavanja knjige uspio je napuniti kinodvoranu.

''Točno sam htio da prvo predstavljanje ove knjige bude ovakvo, da budu moji tu. Bit će još negdje predstavljanja sigurno, ali se nigdje neću osjećati kao kod kuće, kao da pričam s nekom svojom obitelji, a tu ste mi vi svi i hvala vam na tome'', rekao je Andrijanić.

Autor se prisjetio ljudi koji su ga pratili kroz karijeru, a koji više nisu među živima, no njihove osobine su, kako je kazao, gradile likove iz "Pisama iz vječnosti".

Grudski načelnik Ljubo Grizelj u svom je obraćanju istaknuo je podršku koju daje kulturi, te se prisjetio Andrijanića i razgovora s njim od prije 12 godina.

''Samo ću reći, ne znamo što je politika mogla dobiti i što je izgubila njegovom odlukom da se ne bavi tim poslom, ali znamo da je novinarstvo na dobitku i hvala mu što je uvijek bio korektan i kao novinar i kao čovjek'', kazao je prvi čovjek Gruda.

Jedan od najdugovječnijih srednjoškolskih ravnatelja profesor Mladen Leko predavao je Željku Andrijaniću hrvatski jezik.

''Iako sam bio ravnatelj, zamolio sam tadašnjeg ministra da mi omogući da predajem jednom razredu, i to bi trebalo omogućiti ravnateljima jer mi smo prije svega profesori. I dobio sam razred genijalaca koji su danas građevinski inženjeri, pravnici, ekonomisti... Sanja Juranić, glavna urednica Radija Grude, od mene je tražila neka imena koja bi mogla biti prihvatljiva za rad na radiju. Dvije osobe su se isticale, a jedna od njih bio je Željko Andrijanić. Pratio sam ga i kroz karijeru u Večernjem listu i ponosan sam što sam vidio da je ostao onaj isti dječak koji je mojoj sestri, a njegovoj prvoj susjedi Nadi, uvijek priskakao u pomoć, a i danas to čini'', kazao je Leko.

Kopirati
Drag cursor here to close