U Kosači

Knjiga o počasnom Bleiburškom vodu predstavljena u Mostaru

"Knjiga 'Čuvari bleiburške uspomene - Počasni bleiburški vod 1952.-2017.' je praktički kronološki prikaz obilježavanja bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji", zaključio je Vukušić.
Kultura / Knjige | 27. 04. 2018. u 20:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bleiburška tragedija jedna je od najvećih u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i zbog toga je obilježavanje te tragedije u dijelu nacionalne aktivnosti jedan od prioriteta", istaknuo je Bože Vukušić glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda (PBV) i autor knjige "Čuvari bleiburške uspomene - Počasni bleiburški vod 1952.-2017." koja je u petak navečer predstavljena u Mostaru.

Vukušić, koji je također i autor knjige "Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva", podsjetio je kako se bleiburška tragedija počela obilježavati na Beliburškom polju 1952. i iste godine osnovan je i Počasni Bleiburški vod koji je prošle godine obilježavao 65 godišnjicu svog djelovanja.

PBV su, dodao je, osnovali preživjeli sudionici bleiburške tragedije 1945. s ciljem da odaju dostojnu počast svim nedužnim žrtvama komunističkog pokolja.

"Knjiga 'Čuvari bleiburške uspomene - Počasni bleiburški vod 1952.-2017.' je praktički kronološki prikaz obilježavanja bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji", zaključio je Vukušić.

Predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević, koji je i prvi predsjednik Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, podsjetio je kako se svaki treći muškarac reproduktivno sposoban s područja Širokoga Brijega, Ljubuškoga i južne Hercegovine nije vratio iz rata (1945.), te da je riječ od oko 14.000 muškaraca.

"O tome se stalno šutilo sve do nove hrvatske demokracije kada sam progovorio na prvom Saboru HDZ-a 25. veljače 1990. o Bleiburgu i žrtvama rata, križnom putovima i ubijenim hrvatskim političkim emigrantima u svijetu. Tada je Sabor donio zaključak da se svi ubijeni Hrvati u inozemstvu prenesu u Hrvatsku i pokopaju na zagrebačkom groblju Mirogoj, a isto tako da se obilježe sve jame i stratišta", podsjetio je Vukojević.

Na predstavljanju knjige, koje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, uz ostale, nazočili su predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Predstavljanje knjige organizirala je Udruga Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put – Središte za istraživanje komunističkog totalitarizma i njegova naslijeđa.

Kopirati
Drag cursor here to close