Hans Christian Andersen

Rođendan čovjeka čije su nas priče učile životu

Uobličene u prava mala remek-djela, neka autobiografskog karaktera, priče podsjećaju na najljepše bajke, ali svaka nosi i kritiku društvenog stanja…
Kultura / Knjige | 31. 03. 2021. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2. travnja 1805. rođen je danski pisac Hans Christian Andersen, autor bajki koje su mu donijele svjetsku slavu, tvorac danske realističke proze.

Napisao je 156 priča, uključujući "Carevo novo odijelo" i "Ružno pače", zasnovanih na motivima danskog folklora, antičke mitologije i indoeuropskih predanja, a za neke od njih ga je nadahnulo i vlastito tegobno djetinjstvo, obilježeno siromaštvom.

Uobličene u prava mala remek-djela, neka autobiografskog karaktera, priče podsjećaju na najljepše bajke, ali svaka nosi i kritiku društvenog stanja i čitateljima iskazuje duboko humanu poruku.

Ne treba vjerovati ljudima s kojima smo se tek sprijateljili, a koji pokazuju da smo im draži od njihovih starih prijatelja; tako će se ponašati i s nama kada steknu nove prijatelje.

Pisane su izvanrednim stilom koji karakteriziraju tihi humor i prefinjena ironija.

Andersen je rođen 2. travnja 1805. u gradiću Odenseu. Bio je sin siromašna postolara i majke koja je poslije smrti muža morala raditi kao pralja. Mučno se probijao do književne afirmacije. U četrnaestoj se godini Andersen, bez redovnog školovanja i bez igdje ičega, uputio u Kopenhagen kako bi pohađao kazališnu školu s baletom i pjevanjem. No, uskoro ga otpuštaju kao potpuno nedarovitog.

Biti rođen u pačijem gnijezdu i nije toliko loše osim ako ste se izlegli iz labuđeg jajeta.

Uz pomoć pokrovitelja, direktora Kraljevskog kazališta, Jonasa Collina (za kojeg je radio dok se školovao), Andersen uspijeva završiti školovanje i studij na sveučilištu. U početku piše prozna i pjesnička djela, a nešto kasnije počinje svoja čuvena putovanja, najprije po domovini, a onda i izvan domovine, gotovo po svim europskim zemljama, a naročito po Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Putovao je također i po Aziji i Africi, sve vrijeme stvarajući nova djela. Nakon života ispunjenog bogatim književnim radom i putovanjima, Andersen umire 4. kolovoza 1875. u Kopenhagenu.

Bajke leže u meni poput sjemenki; potreban je sami dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet.

Djela: Mala sirena, Djevojčica sa šibicama, Ružno pače, Carovo novo ruho, Mala princeza, Princeza na zrnu graška, Ashasver (drama), De to Baronesser (roman), Improvizator (roman), Palčica, Kositreni vojnik…

Kopirati
Drag cursor here to close