Tolstoj

192 godine od rođenja jednog od najvećih pera

Zbog realnog prikazivanja života, dolazio je u sukob s vlastima i s Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga je ekskomunicirala...
Kultura / Knjige | 09. 09. 2020. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski književni klasik, ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj (1828-1910), autor "Rata i mira", "Ane Karenjine" i drugih velikih svjetkih klasika, rođen je na današnji dan, 9. rujna,  1828. godine.

Tolstoj je napisao prva djela na Kavkazu, gdje se kao dobrovoljac borio protiv Turaka. Poslije Krimskog rata, u kojem se borio kao časnik, povukao se na imanje u Jasnu Poljanu.

Razobličavao je teško društveno stanje u Rusiji, pisao protiv brakova sklapanih radi interesa, nepravednih sudova, rata, licemjerja, sporio se s Ruskom pravoslavnom crkvom...

Tolstoj je opisivao bijedu seljaka i sve vidove nasilja.

Zbog realnog prikazivanja života, dolazio je u sukob s vlastima i s Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga je ekskomunicirala, podsjeća Srna.

Lav Nikolajevič Tolstoj umro je 1910. godine na željezničkoj stanici Astapovo.

Tolstoj je napisao romane "Rat i mir", "Vaskrsenje" i "Ana Karenjina", pripovijetke "Sevastopoljske priče", "Kozaci", "Otac Sergije", "Krojcerova sonata", "Hadži-Murat" i "Narodne priče", drame "Živi leš", "Carstvo mraka" i "Svjetlost u tami svijetli", studije "Šta je umjetnost", "Moja ispovijest", "U čemu je moja vjera", "Ne mogu da ćutim!" i "Pa, šta da radimo?", te memoare "Djetinjstvo", "Dječaštvo" i "Mladost".

Zašto je Lav Tolstoj, otac trinaestero djece, mrzio seks?

Lav Tolstoj je bio originalna i kontroverzna ličnost. Deseci ljubavnih afera u njegovoj se biografiji isprepliću s propovijedanjem morala, čednosti i obiteljskih vrijednosti. Da nije možda moralističkim sentencama pokušavao iskupiti vlastite grijehe? "Kad su me braća prvi put odvela u javnu kuću, ja sam izvršio taj čin, a onda sam stajao kraj kreveta te žene i plakao" - tako je Tolstoj kasnije opisao svoj prvi seks.

Kopirati
Drag cursor here to close