Nagrada "Alija Isaković"

'Zmaj od Bosne' Elvisa Ljajića najbolji dramski tekst

''Posebno mi je drago što su odluku o ovoj nagradi donijeli oni do čijeg mišljenja mi je stalo", kazao je Ljajić, dobitnik nagrade.
Kultura / Kazalište | 14. 03. 2022. u 15:32 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada "Alija Isaković" preporoda za najbolji originalni dramski tekst pripala je drami "Zmaj od Bosne" Elvisa Ljajića.

Nagradu je uručila Almedina Čengić koja se nalazila na čelu žirija. Kako je kazala, na anonimni konkurs je pristiglo deset dramskih tekstova.

Član stručnog žirija koji je odlučivao o nagradi Almir Bašović izrazio je zadovoljstvo što je učestvovao u radu žirija za nagradu koja nosi ime Alije Isakovića.

Govoreći o drami "Zmaj od Bosne" Elvisa Ljajića, rekao je da se ova drama bavi tradicijom, ali je napisana na način na koji bi sadašnje pozorište jako dobro moglo iskoristiti njen pozorišni potencijal.

"Velika je čast dobiti ovu nagradu koja nosi ime po našem velikom piscu i velika je čast biti u društvu ranijih dobitnika. Također, posebno mi je drago što su odluku o ovoj nagradi donijeli oni do čijeg mišljenja mi je stalo", kazao je Ljajić, dobitnik nagrade.

Drama "Zmaj od Bosne" Elvisa Ljajića, kako je to i iz naslova vidljivo, u centru ima lik Huseina-kapetana Gradaščevića i bavi se njegovom pobunom kao jednim od najdramatičnijih događaja u povijesti Bosne, čiji simbolički opseg je vidljiv i iz činjenice da su se tom temom već bavili veliki dramski pisci poput Ahmeda Muradbegovića, Nedžada Ibrišimovića, Nijaza Alispahića...

Kopirati
Drag cursor here to close