Ministrica kulture

VIDEO | Vlaisavljević: Zgrada HNK Mostar će biti izgrađena

''Vjerujem da će do proljeća 2024. kazalište biti otvoreno i da će biti okupljalište umjetnosti iz regije i svijeta'', zaključila je ministrica.
Kultura / Kazalište | 25. 10. 2023. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mene je zabrinula poruka mostarskog muftije, koji kaže da je izgradnja zgrade HNK u Mostaru dizanje Berlinskog zida. Ne znam što je trebala značiti ta poruka, ako se gradi jedna zgrada kulture'', rekla je gostujuću u Kompasu RTV HB ministrica kulture i sporta u Vladi FBiH Sanja Vlaisavljević komentirajući izgradju zgrade HNK.

Dodala je kako je izgradnja institucije kulture zapravo rušenje zidova te kako je izjava muftije nepotrebna.

''Zgrada HNK u Mostaru mora naći svoje mjesto, ono ga već ima, ono treba biti izgrađeno, i Vlada FBiH je izdvojila novčana sredstva da ta potporu toj instituciji. HNK je institucija koja nije mostarska priča, nije napose priča hrvatskog naroda, nego priča koja otvara vrata BiH u svijet i taj svijet dovodi u BiH'', dodala je minstrica.

Navela je kako, ako se napravi sintagma ''Berlinski zid'', javlja se ideja da se jedna institucija tretira Berlinskim zidom.

''Bojim se da bi onda Sarajevo bilo primjer u kojemu se podignuti brojni Berlinski zidovi, a koje nazivamo institucijama kulture'', dodala je.

Poručila je da Vlada jednoglasno stoji iza onoga što je potpora u izgradnji zgrade HNK.

''Riječ je o 2 milijuna KM i vjerujem da će do proljeća 2024. kazalište biti otvoreno i da će biti okupljalište umjetnosti iz regije i svijeta'', zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close