Za projekte

HNK-u Mostar 100.000 KM od Federalnog ministarstva kulture

Tako su, najveći iznos novca, odnosno po 100.000 KM dobili Narodno pozorište Sarajevo i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, dok je Narodnom pozorištu u Mostaru odobreno 30.000 KM.
Gospodarstvo / Novac | 24. 07. 2023. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo kulture i sporta, na čelu sa resornom ministricom Sanjom Vlaisavljević, dostavilo je Transfer za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH kojim su kulturnim institucijama u FBiH dodijeljena određena novčana sredstva.

Radi se o sredstvima za sufinanciranje programa i projekata koji će se dodjeljivati shodno Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava i kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera utvrđenog Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Ove godine je za ovaj transfer izdvojeno 900.000 KM, a sredstva su se kulturnim institucijama dodjeljivala u rasponu od 10.000 KM do 150.000 KM.

Kriterij po kojima se novac dodjeljivao se prema značaju institucija za kulturnu djelatnost, održavanje djelatnosti na dostignutoj razini i njezina tradicijska osnova te značaj rada institucija za kulturno-povijesni razvoj BiH.

Tako su, najveći iznos novca, odnosno po 100.000 KM dobili Narodno pozorište Sarajevo i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, dok je Narodnom pozorištu u Mostaru odobreno tek 30.000 KM.

Odmah iza njih, sa iznosom od 60.000 KM su Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, Sarajevska filharmonija, Zemaljski muzej BiH, a odmah iza njih i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad.

Novčana sredstva su zatim dodjeljenja i Umjetničkog galeriji BiH, Hrvatskoj akademiji za znanost i umjetnost u Mostaru, Kulturno-sportskom centru u Zavidovićima, SARTR-u, Centru za obrazovanje i informiranje u Bosanskoj Krupi te ostalima.

Cjelokupni spisak institucija koje su ove godine dobile novčana sredstva od Federalnog ministarstva kulture i sporta dostupan je na internet stranici ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close