Uspravni stećak

VIDEO | Svečano otkriven 'Tvrtkov biljeg' na ulazu u Prozor

Kultura / Kazalište | 06. 09. 2017. u 14:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki uspravni stećak, "Tvrtkov biljeg", postavljen je i svečano otkriven u srijedu na kružnom toku, na ulazu u Prozor.

Na Biljegu se nalazi datum prvog pisanog spomena Prozora i stari ramski grb, a svečano otkrivanje upriličio je Jozo Ivančević, načelnik te općine u povodu 8. rujna, Dana općine Prozor-Rama.

Ivančević je u svom obraćanju nazočnima kazao kako je "Tvrtkov biljeg" naziv za jednostavno obrađenu kamenu skulpturu visine tri metra, akademskoga kipara Petra Dolića.

''Spomenik je smješten u središtu moderne prometnice, na rotoru ili kružnom toku, na ulazu i izlazu iz naše općine, nadomak prosjekline u stijenama po kojoj je Prozor, stara srednjovjekovna utvrda, gradina iznad prometnice, vjerojatno i dobila ime. Biljeg se nalazit na račvanju povijesnih cesta za jug prema Mostaru i Dubrovniku, na zapad prema Duvnu i Splitu, a na sjeveru prema Uskoplju i Banjoj Luci'', kazao je Ivančević.

Istaknuo je kako je taj kameni biljeg znak stamene postojanosti na raskrižjima, temeljnog povjerenja u život te viši smisao postojanja.

''On je u kamen pretvorena molitva i dobra želja svakom čovjeku za sretan put u izabranom smjeru'', istaknuo je Ivančević.

Biljeg se naziva Tvrtkovim, jer se utvrda "Prozor u Rami", prvi put spominje u darovnici bana/kralja Tvrtka 11. kolovoza 1366. Biljezi su znakovi očitovanja i raspoznavanja nečijeg identiteta, kameni graničnici, međaši nečijega teritorija i vlasništva. Također, biljezi su znakovi na putu, kamenovi usputnjaci, a starom riječi "bilizi" nazivaju se i stećci-jedinstveni nadgrobni spomenici srednjovjekovnih krstjana.

U domaćem kamenu dolitu, kipar Dolić minimalistički je ujedinio spomenuta značenja stećka i prometnoga biljega, Tvrtkove prozorske povelje i grba koji se u dokumentima atributira i Rami i Bosni. Plohe stećka su razigrane do blage valovitosti. Sugeriraju povijesne mijene u ramskome kraju - stradanja i povodnje, ognjene plamenove i lahore, odlaženja i dolaženja.

Kopirati
Drag cursor here to close