Narodno pozorište Mostar

U petak u NPM-u ''Šta ćemo sad?'', u subotu promocija knjige o teatru u Sarajevu pod opsadom

S komedije Branka Đurića Đure nitko nije izašao razočaran
Kultura / Kazalište | 04. 10. 2017. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 6. 10. u 20 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena hit komedija ‘‘Šta ćemo sad?” po tekstu Branka Đurića Đure i u režiji Ahmeda Imamovića.

Ovo je komedija s koje nitko nije izišao razoačaran, pogledajte je i uvjerite se zašto je to tako: Đurin tekst o glumcima i kazalištu i odlična režija višestruko nagrađivanog Ahmeda Imamovića, sjajna gluma, ples i glazba, itekako privlače publiku na ovu predstavu. Kako glumci i uprava kazališta u tamo nekoj zabiti uspijevaju opstati, šta se događa kada se pogase svjetla, a vrata pozorišta zaključaju, šta kada publike nema i kazalište je prazno pa je prazna i blagajna kazališta... – sve je to Đuro napisao u ovom duhovitom komadu punom obrata. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo.

Iako se na prvo čitanje doima kao komedija u kojoj se Đuro kao glumac primarno bavi strahom svoje profesije od praznog pozorišta, ubrzo se otkriva da je ovaj tekst egzistencijalna parodija stanja nas samih u društvu u kome se nalazimo.

‘‘Šta ćemo sad?’‘ je moderna, aktualna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi teatar danas, ali i društvo u cjelini. Sam redatelj je na zanimljiv način okarakteriziro predstavu, kazavši kako je ‘‘Šta ćemo sad?” poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike. ‘‘Znaš ono, pjevaš, a plačeš”. Iako po žanru komedija, predstava na specifičan način pristupa pojmu vica, razbija njegovu pretpostavljenu formu i na kraju ostavlja pomalo gorak okus i pitanje: ‘‘Jesmo li mi sami postali vic?”.

 Predstava ‘‘Šta ćemo sad?” je osvojila Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije ‘‘Mostarska liska 2015”. U Kostreni u Hrvatskoj je gostovala prošle godine u sklopu programa kulturne manifestacije ‘‘Jesen u Kostreni”, izvedena uz ogroman interes publike i rasprodana nekoliko dana prije izvedbe.

Podsjećamo i da će u subotu, 7.10. u 13 sati u Narodnom pozorištu Mostar u sklopu OFF MESS programa biti predstavljena knjiga ‘‘Teatar u ratnom Sarajevu 1992. – 1995.” Davora Diklića o fenomenu teatra u Sarajevu pod opsadom. O knjizi će uz autora govoriti i Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog Festivala MESS i Dragan Stojković, saradnik autora na prvom izdanju knjige. Ulaz je besplatan.


Ulaznice

Cijena ulaznice je 7 KM, odnosno 3,50 KM s popustom za učenike, studente i umirovljenike.

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni NPM-a od 9 - 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close