FLUM

U Mostaru započeo međunarodni festival lutkarske umjetnosti

Svečanom otvaranju FLUM-a prethodilo je otvaranje Muzeja lutaka i nove radionice Pozorišta lutaka.
Kultura / Kazalište | 25. 09. 2023. u 20:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim otvaranjem u ponedjeljak navečer počeo je Treći međunarodni festival lutkarske umjetnosti u Mostaru – FLUM 2023. u organizaciji Pozorišta lutaka Mostar.

Treći FLUM trajat će do 29. rujna, a okupit će lutkare iz cijelog svijeta. U natjecateljskoj konkurenciji natjecat će se lutkarska kazališta iz Francuske, Izraela, Rumunjske, Bugarske, Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U utrci za Grand Prix Festivala, statuu "Zlatni svitac" i još nekoliko značajnih nagrada, ova kazališta izvest će svoje najbolje predstave, a ocjenjivat će ih stručni žiri na čelu sa jednim od najvećih svjetskih lutkarskih majstora Edijem Majaronom.

Foto: Fena / Festival lutkarske umjetnosti

Od ove godine po prvi put predstave će ocjenjivati i dječji žiri.

Svečanom otvaranju FLUM-a prethodilo je otvaranje Muzeja lutaka i nove radionice Pozorišta lutaka.

"Danas smo otvorili naš Lutkarski muzej na otvorenom koji je dio projekta kojeg smo radili u saradnji s međunarodnom organizacijom "People in Need" u sklopu projekta "Mostar - prostori koji pokreću". Bila je to kruna projekta koji je trajao jednu godinu, gdje smo pored Muzeja na otvorenom renovirali prilazne zidove Pozorišta, obojili ih te napravili majstorsku radionicu", kazao je direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš.

Foto: Fena / Edin Kmetaš

Uz predstave u natjecateljskom programu, u okviru pratećeg programa bit će održana lutkarska radionica za djecu "Relation - Ships".

Kmetaš ističe kako će radionica biti finalizirana 28. rujna porinućem brodova od recikliranih materijala u Neretvu, ispod Starog mosta.

Prateći program FLUM-a obilježit će, uz ostalo, dvije promocije knjiga o lutkarstvu i stvaralaštvu za djecu, i to knjiga Marijane Petrović, glumice i dramaturginje iz Beograda, "O glumcu sa lutkom", i knjiga Nedžada Maksumića, glumca i redatelja iz Mostara, "Šuma na kraju svijeta i drugi komadi za djecu".

Foto: Fena / Festival lutkarske umjetnosti

U okviru Trećeg međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru realizirat će se i veliki projekat pod nazivom UNIMA Puppetry Collaboratorium.

Uz to, bit će održana i Osnivačka skupština UNIMA centra u Bosni i Hercegovini na kojoj će pored članova UNIMA International, sudjelovati i predstavnici kazališta iz Bosne i Hercegovine.

Inače, UNIMA je svjetska asocijacija lutkara, koja broji preko 7000 članova iz cijelog svijeta i koja je zvanično podržala ovaj mostarski lutkarski Festival.

U sklopu UNIMA-inog sudjelovanja na Festivalu, bit će održan umjetnički panel pod nazivom "Uvod u dizajn i tehnologiju izrade lutaka".

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Grad Mostar i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Ulaz na sve predstave FLUM-a je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close