Pozorišne/kazališne igre BiH

Tri nagrade u Jajcu za Narodno pozorište Mostar

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala radio je u sastavu: Mladen Bićanić, Mirza Skenderagić i Marko Misirača.
Kultura / Kazalište | 11. 07. 2023. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH koje su u Domu kulture Jajce svečano zatvorene proteklog vikenda, Narodno pozorište u Mostaru je osvojilo tri nagrade, što je ukupno jedanaest nagrada za ovu kazališnu kuću u posljednja dva mjeseca.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala radio je u sastavu: Mladen Bićanić, Mirza Skenderagić i Marko Misirača i nakon odgledanih sedam predstava u glavnom, natjecateljskom, programu festivala dodijelio je tri nagrade Narodnom pozorištu Mostar.

Nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora dodijeljena je dramaturginji Narodnog pozorišta u Mostaru Emini Kovačević za tekst "Perzeide" u režiji Karmen Obrdalj i izvedbi Narodnog pozorišta Mostar.

Foto: PR / Nagrade za Narodno pozorište u Jajcu

"Još uvijek nisam u potpunosti osvijestila da sam zaista dobila dvije nagrade za dva dramska teksta u jednoj sezoni, na dva ovako značajna kazališna festivala u Bosni i Hercegovini. Samim tim, utisci mi se nisu sasvim slegli, ali mogu reći da osjećam duboku zahvalnost prije svega prema Lajli Kaikčiji i Karmen Obrdalj, što su odlučile uprizoriti upravo moje tekstove, glumcima i glumicama koji su moje likove proživjeli na sceni, i ostalim kazališnim radnicama i radnicima koji su u različitim aspektima doprinijeli ostvarenju ove dvije predstave. Drago mi je što je moja matična kuća prepoznala potencijal tih tekstova i dala zeleno svjetlo za njihovu produkciju. Kao dramska spisateljica, kroz svoje tekstove nastojim stvarnost društva čiji sam dio prenijeti na scenu, fiktivnim kreacijama pružajući glas publici koja često u kazalište dolazi u potrazi za smislom. I 'Perzeide' i 'Zbogom, Kalifornijo!' su uvijek dobro posjećene predstave, mostarska publika ih voli i traži. Festivalska priznanja poput ovih su još jedan siguran pokazatelj da smo moje matično kazalište i ja na dobrom putu", istaknula je Kovačević.

Foto: PR / Emina Kovačević

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je glumici Narodnog pozorišta u Mostaru Fatimi Kazazić Obad za ulogu Lucije u predstavi "Perzeide" Emine Kovačević u režiji Karmen Obrdalj.

"Obzirom na to da sam dobila nagradu na festivalu u kraljevskom gradu, osjećam se kao princeza. Divan način da se zaokruži jedna kazališna sezona. Lijepo je znati da, kao mlada glumica, sve ono što ulažem u sebe i svoje uloge, da je na dobrom putu, zapaženom putu. Sretna sam beskrajno. Ova nagrada mi daje još veći vjetar u leđa da nastavim istraživati, graditi i živjeti kazalište, zajedno sa svojim partnerima na sceni i partnerima iz publike", naglasila je Kazazić Obad.

Foto: PR / Nagrade za Narodno pozorište u Jajcu

Treća nagrada otišla je u ruke glumice Gordane Boban i to nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Selme u predstavi "Perzeide" Emine Kovačević u režiji Karmen Obrdalj i izvedbi Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close