Teatarska magija

Svečano otvorena FEDRA

Predstava domaće produkcije, Teatra Fedra Bugojno, zaokružila je prvu festivalsku noć i odrigrana je nakon svečanog otvaranja.
Kultura / Kazalište | 14. 07. 2022. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 13.07. započela je teatarska magija u Bugojnu, svečanim otvorenjem i početkom bogatog programa 50. Teatarskog festivala BiH FEDRA, a koji će se održavati narednih 7 dana.

Festivalski sadržaji su započeli, tradicionalno, otvaranjem izložbe u Galeriji Kulturno-sportskog centra Bugojno. Radi se o izložbi ''Nada'' Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, koja predstavlja ilustracije iz likovnog arhiva istoimenog časopisa koji je izlazio u periodu od 1895 do 1903. godine.

Umjetnička galerija BiH je u trenutku svog osnivanja 1946. godine naslijedila likovni arhiv ''Nade'', zajedno sa ostalim djelima iz kolekcije Galerije slika Zemaljskog muzeja, što predstavlja nukleus današnje kolekcije od preko 6000 umjetničkih djela.

Prva predstava natjecatsljekog programa je bila ''Ugledni gost'' HKUD Dinara KS ''Cleuna'' iz Livna, a u kojoj su igrali Tereza Vrdoljak i Dragan Keškić. Režiju potpisuje Dinko Periša, koji između ostalog za predstavu kaže:

''Kad su me pitali zašto sam odabrao ovaj tekst/ predstavu za raditi, jedan od odgovora bio je: da se malo odmorim. I baš sam se odmarao par mjeseci, a odmarali su me klasika, disciplina, odgovornost, trud i rad  i rad i rad i... Odmarali su me  dijalozi, monolozi, šutnja, pokreti, rekviziti... Odmarala su me uspoređivanja, pitanja, odgovori, stanja, raspoloženja... Ne, ne, nisam sebičan to  mi ne možete prilijepiti.''

Potom, ispred Kulturno-sportskog centra, u odličnom ambijentu, svečano je otvoren 50. Teatarski festival BiH Fedra. Predstavljen je ovogodišnji program, članovi žirija, pokrovitelji i sponzori, prateći program. 

Foto: JU KSC Bugojno / Svečano otvorena FEDRA

Festival je svečano otvorila Potpredsjednica Federecije BiH, također pokrovitelj Festivala, Melika Mahmutbegović.

Predstava domaće produkcije, Teatra Fedra Bugojno, zaokružila je prvu festivalsku noć i odrigrana je nakon svečanog otvaranja.

''Biti Hamlet'' je drušveno angažirana predstava u kojoj Šekspirov Hamlet ne postavlja pitanje:''Biti ili ne biti?'' nego nudi konkretan odgovor. Biti je rješenje - probuditi se, misliti i djelovati! Igraju: Suad Velagić, Ajla Beganović, Senad Milanović, Nina Čizmo, Imran Ferizović, Zina Šahović Kulašin, Vigor Dundović i Semir Beganović. Režija i adaptacija: Senad Milanović.

Drugi Festivalski dan je započeo okruglim stolom o dvije odigrane predstave iz natjecateljskog programa, a u nastavku dana publika će moći uživati u izložbi Edina Ćatića Bate ''Fedra 2006-2021'', te predstavama ''Naoposum ili nikako'' iz Ljubuškog i ''CSI-JASET'' iz Konjica.

Kopirati
Drag cursor here to close