HNK Mostar i dalje čeka

Robert Pehar: Publiku ne može zamijeniti nikakva tehnologija

Nada se da će, nakon dvomjesečnih online predstava, premijeru ove u lipnju igrati pred publikom.
Kultura / Kazalište | 28. 05. 2020. u 08:14 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnju kazališnu sezonu Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru zatvorit će predstavom po tekstu nagrađivane hrvatske dramatičarke Kristine Gavran „Spremni“ koja govori upravo o svemu ovome što nam se događalo - o situaciji u kojoj dolazi do dehumaniziranosti u slijed ljudskih slabosti i panika.

Premijera pred publikom?

Predstava dramaturški funkcionira kao generalna proba pred katastrofu te, nažalost, savršeno korespondira s vremenom opće klaustrofobičnosti kojem smo svjedočili u pandemiji izazvanoj korona virusom.

Robert Pehar glumac ovog kazališta nada se da će, nakon dvomjesečnih online predstava, premijeru ove u lipnju igrati pred publikom. To bi trebala biti peta premijera u ovoj kazališnoj sezoni.

''Stožer je nekako zanemario naše potrebe, ali u svakom slučaju očekujemo da će s vremenom, i do naše premijere, mjere biti što se tiče kazališta bolje, popustljivije. Nadamo se da će doći do ublažavanja daljnji mjera i naravno, nadamo se publici'', govori Pehar za Bljesak.info.

Naime, pojavom pandemije koronavirusa u našoj zemlji među prvim zapovijedima kriznih stožera na svim razinama bile su zabrane okupljanja i održavanje svih kulturnih događaja što je izravno utjecalo na sve kulturne ustanove koje još uvijek čekaju popuštanje tih mjera.

Zaustavljena sezona

''Ova kazališna sezona za HNK Mostar trebala je biti jedna od boljih, trebala je biti sezona za pamćenje", govori za Bjesak.info Jospi Blažević, PR menadžer HNK Mostar, ali zbog krize koje je izazvala pandemija koronavirusa sve je otkazano.

Foto:PR / Otkazano zbog korone

Blažević objašnjava kako je zbog pandemije HNK Mostar morao otkazati ili prolongirali rad na dvije nove predstave, potom 15 gostovanja u BiH i inozemstvu, nastupe na pet festivala te nekoliko "off" programa poput rada na novoj predstavi s polaznicima Dramskog studija mladih HNK Mostar. Također, otkazano je nekoliko koncerata kao i obilježavanja Međunarodnog dana jazza i Svjetskog dana poezije.

Živa riječ za glumca znači sve

Pandemija koja nas je zahvatila odrazila se drastično na kulturu i izvedbene umjetnosti kao i na one koji su redoviti posjetitelji brojnih domaćih kazališta. Unatoč šoku, brojna su se svjetska kazališta pokušala prilagoditi novonastaloj situaciji i ponuditi svoj sadržaj online. Taj trend slijedilo je i mostarsko kazalište. Brojne predstave streamale su se online na službenim stranicama kazališta.

Pehar objašnjava kako je sreća da su imali te tehničke mogućnosti dodajući kako su imali velik broj pregleda predstava ali, naglašava, to jednostavno nije to.

''Živa riječ za glumca znači sve. Kada ste na sceni, posebno na našoj maloj sceni koja je kamenog tipa gdje publika čuje vas kada dišete, ali i vi čujete publiku. Ta simbioza osjećaja i poruke koje šaljemo sa scene i način na koji to publika prima je nešto što ne može zamijeniti nikakva tehnologija niti će to ikada uspjeti'', govori Pehar.

Mjere koje će dodatno pogoditi kazalište

Nadležna tijela donijela su preporuke i mjere za rad kazališnih kuća. S obzirom da je gledalište HNK jako ograničeno, te mjere, govori Blažević, će ih dodatno pogoditi.

''Poduzet ćemo sve što je u našoj moći kako bi boravak publike u kazalištu bio siguran i ugodan. Upravo radimo na novoj predstavi i njezinu premijeru planirali smo sredinom lipnja. Organizirat ćemo i veći broj njezinih repriza kako bi što više ljubitelja kazališne umjetnosti bilo u prigodi uživo pogledati novu predstavu, i time na neki "normalan" način zaključiti ovu kazališnu sezonu'', govori.

Foto:Unsplash / Pandemijom koronavirusa kazališta su zaustavljena u svom kreativnom zamahu

Kultura zaslužuje više

Korona kriza samo je produbila tešku situaciju s kojom su se sva mostarska kazališta suočavala i prije nje. Tu u prvom redu misli se na nedostatak financijskih sredstava i kadrova. Blaževič napominje kako bi bilo kakvo smanjivanje sredstava od strane osnivača moglo biti pogubno za rad HNK Mostar i dovesti u pitanje njegovu institucionalnu opstojnost.

''Na osnovu kontakata koje imamo s našim osnivačima, odnosno s predstavnicima Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, stekli smo dojam da se ne planira ići u tom smjeru. Naši su osnivači svjesni kako su nam zbog situacije s koronom neki vanjski prihodi smanjeni i dovedeni u pitanje. Dobili smo od njih obećanje kako će nastojati jednokratno nadoknaditi dio tih gubitaka te da ćemo zajedno pratiti daljnji razvoj situacije i tražiti rješenja za novonastale probleme'', objašnjava.

Također, Pehar napominje kako kultura zaslužuje da je se tretira jednako kao i druge gospodarske grane. Ne bi se trebalo, govori, uvijek u ovakvim situacijama udarati samo po kulturi.

Obećanje

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, Božo Ćorić ranije je u izjavi za Bljesak.info kazao kako nijedna kulturna ustanova neće biti zakinuta.

''Grad Mostar redovito nastavlja s doznačavanjem sredstava kulturnim ustanovama, a ustanove koje su zbog nemogućnosti rada tijekom pandemije ostvarivale svoje prihode iz svojih izvora, doznačit će se sredstva u skladu s novonastalim troškovima'', rekao je za Bljesak.info Ćorić.

Pandemijom koronavirusa kazališta su zaustavljena u svom kreativnom zamahu. Što se tiče eventualnih budućih mjera socijalne distanciranosti kulturne ustanove dijelit će sudbinu svih drugih javnih okupljanja. Što god bilo, nastavit će raditi u onim okvirima u kojima će to biti moguće.

Kopirati
Drag cursor here to close