Svako vara svakoga

Prijevara u HNK Mostar: Prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve

Prikrivena uljudnim ponašanjem i beznačajnim rečenicama, prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve.
Kultura / Kazalište | 07. 02. 2023. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku s predstavom "Prijevara" gostovat će u HNK Mostar u petak, 10. veljače 2023. godine, s početkom u 20 sati.

Riječ je o predstavi koja je nastala po tekstu Harolda Pintera, a režiju potpisuje Branko Ivanda.

''Pinter nas u početku zavarava klasičnom, pomalo banalnom pričom o ljubavnom trokutu: suprug, supruga i ljubavnik. U drugom planu je, ali ne manje važna i ljubavnikova supruga'', priopćeno je iz HNK Mostar.

U slijedećem sloju, iza nevjere otkriva izdaju. Prikrivena uljudnim ponašanjem i beznačajnim rečenicama, prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve. Neočekivanom dramskom strukturom, Pinter gura protagoniste u neminovne labirinte izgubljenih identiteta, a nas gledatelje u traganje za psihološkim motivima. U tom trenutku, banalni ljubavni trokut postaje i naša egzistencijalna drama.

''Danas je neosporno 'Betrayal' (Prijevara ili Izdaja) jedna od najznačajnijih drama u cjelokupnom opusu engleskog nobelovca Harolda Pintera. Skrivanje pa i gubitak osobnih identiteta u rečenicama višestrukog, ali površnog smisla, simbol je našeg vremena. Komunikacija je svedena na prazne riječi, dok se istina prikriva. Naše duboko proživljene reakcije na emotivne potrese, prijevare, izdaje, gubitke u ljubavi i prijateljstvu ostaju dobro kamuflirane konvencionalnim riječima. Bitno je ne otkriti ranjivost vlastite osobnosti. Pinter kategoriju situacijske prosječnosti vješto uspijeva pretvoriti u tragičnu dominaciju naše nemoći'', kaže redatelj Branko Ivanda.

Iznimno kreativan glumački ansambl, Siniša Popović iz HNK Zagreb, Marjan Nejašmić Banić iz HNK Split, ali i dvije sjajne glumice HNK u Šibeniku Franka Klarić i Ana Perković svojim su talentom i upornim traganjem za prikrivenim značenjima Pinterovih rečenica inspirirali redatelja na uvođenje četvrtog, nenapisanog lica, nijemog svjedoka svih prijevara, ljubavnikove supruge Judith u interpretaciji Ane Perković.

Predstava je koprodukcijski projekt s Teatrom Erato iz Zagreba.

Tekst je preveo Vladimir Gerić, scenograf Frane Celić, a kostimografkinja Slavica Šnur.

Kopirati
Drag cursor here to close