Stepski vuk

Prva službena koprodukcija mostarskih kazališta

"Nakon premijere 'Staklene menažerije', u studenom prošle godine, 'Stepski vuk' druga je predstava u ovoj kazališnoj sezoni koju radimo izvan matične kuće i scene".
Kultura / Kazalište | 02. 02. 2024. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u petak je počeo rad na novoj predstavi u koprodukciji s Lutkarskim kazalištem Mostar. Riječ je o "Stepskom vuku" Hermanna Hessea u režiji i dramatizaciji Tamare Kučinović. Ovo je prva službena koprodukcija dva kazališta.

Foto: PR / Priprema predstave Stepski vuk

Roman "Stepski vuk" objavljen je 1927. godine, a govori o Harryju Halleru, osamljenom i nezadovoljnom intelektualcu u potrazi za izlazom iz životne krize u koju ga je dovela podvojenost vlastite osobnosti rastrgane između ljudske i vučje prirode. Uz pitanja identiteta i individualizma, roman se bavi i kritikom malograđanskog načina života te određenih društvenih normi i vrijednosti iz razdoblja između dva prošlostoljetna svjetska rata.

Foto: PR / Priprema predstave Stepski vuk

"Nakon premijere 'Staklene menažerije', u studenom prošle godine, 'Stepski vuk' druga je predstava u ovoj kazališnoj sezoni koju radimo izvan matične kuće i scene. Te okolnosti od svih nas u HNK Mostar zahtijevaju dodatne napore te još bolju organizaciju svih naših aktivnosti. Trudimo se da spomenute okolnosti ne utječu bitno na kvalitetu i obujam našega rada. U tome nam pomažu i kolege iz HDHS Kosača, kojima se i ovom prigodom zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji. Veliko nam je zadovoljstvo što ovu predstavu radimo u koprodukciji s Lutkarskim kazalištem Mostar. Također smo sretni i ponosni što predstavu režira Tamara Kučinović, redateljica iznimno suptilne kazališne estetike. Dodamo li tome da je 'Stepski vuk' kultni generacijski roman njemačkog nobelovca Hermanna Hessea, uvjeren sam kako će predstava biti još jedan kazališni biser na repertoarskoj nisci HNK Mostar", kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Foto: PR / Priprema predstave Stepski vuk

Autorski tim, pored redateljice, koja potpisuje i oblikovanje svjetla, čine asistent i koreograf Goran Guksić, scenograf Davor Molnar, dok je autor glazbe Marko Lucijan Hraščanec.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Bojan Beribaka, Jadranka Popović Miljko i Ivan Nevjestić.

Foto: PR / Priprema predstave Stepski vuk

Tamara Kučinović rođena je 12. studenoga 1984. godine u Zagrebu gdje je od malih nogu pohađala Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih. Umjetničku akademiju u Osijeku upisuje 2004. godine (smjer gluma i lutkarstvo) na kojoj je diplomirala 2008. godine. Iste godine svoje školovanje nastavlja na Akademiji kazališne umjetnosti u St. Petersburgu (smjer redatelj kazališta lutaka) gdje je diplomirala 2012. godine. Od završetka svog školovanja do danas svoj rad ostvaruje kreiranjem mnoštva predstava na područje Hrvatske i inozemstva. Mnoge njezine predstave višestruko su nagrađivane kako na domaćim, tako i na međunarodnim festivalima. Zapošljava se na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2013. godine, na kazališnom odsjeku (smjer gluma i lutkarstvo), a 2017. godine postaje docentica. Sudjeluje u osnivanju Umjetničke organizacije Gllugl 2016. godine sa sjedištem u Varaždinu, čija je redovna članica, te voditeljica mnogih programa i predstava.

Foto: PR / Priprema predstave Stepski vuk

Premijera "Stepskog vuka" planirana je za kraj ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close