Gradska dvorana

Projekcija dokumentarnog filma 'Bijeli put' 8. rujna u Kiseljaku

Kultura / Kazalište | 06. 09. 2017. u 12:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film "Bijeli put", redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće "Kadar", bit će prikazan 8. rujna u 20 sati na Trgu kneza Radoje u Kiseljaku.

U slučaju lošeg vremena projekcija će se održati u gradskoj dvorani u Kiseljaku.

Film govori o humanitarnom konvoju "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu", koji je 1993. spasio preko 70 tisuća Hrvata Lašvanske doline koji su skoro 8 mjeseci bili pod opsadom Armije BiH.

"Bijeli put" premijerno prikazan u sklopu "Hrvatskog proljeća Središnje Bosne", a ekipa produkcijske kuće "Kadar" iz Širokog Brijega je nakon gotovo tri godine istraživanja, snimanja i mjeseci provedenih u montaži, dovršila film o najvećem humanitarnom konvoju nakon Drugog svjetskog rata. Film je realiziran uz suradnju dvije državne TV kuće – HRT-a i BHRT-a.

Kroz izjave brojnih svjedoka, ali i raritetnu video arhivu, koja se prvi put prikazuje na platnu, šira javnost konačno može vidjeti što se stvarno događalo te ratne 1993. i na koji način su ljudi u Središnjoj Bosni spašeni od golog izumiranja. U filmu su zastupljene i neke poluigrane filmske scene kako bi se na temelju pisanih dokaza i izjave svjedoka, rekonstruirali događaji koje u to ratno vrijeme nije bilo moguće zabilježiti video kamerom.

Autorska ekipa iz širokobriješke produkcije "Kadar" Zdenko Jurilj redatelj, Antoni Ćorić direktor fotografije, Tomislav Topić montažer i Tomislav Bubalo producent, kontaktirala je i snimila sugovornike od Travnika, Viteza, Zenice, Mostara, Sarajeva, Zagreba, Splita, Dubrovnika do Londona.

Kopirati
Drag cursor here to close