eMTeeM

Prije 50 godina utemeljen je Mostarski Teatar Mladih

Premijernim izvođenjem predstave "Odrezak jedne močvarne zmije" Mostarski teatar mladih (eMTeeM) započinje obilježavanje 50 godina postojanja.
Kultura / Kazalište | 24. 02. 2024. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski teatar mladih (MTM) je na današnji dan prije 50 godina, 24. veljače 1974. održao prvu probu i to se na simboličan način smatra početkom rada ove teatarske institucije.

Idejni tvorci osvivanja ove teatarske kuće bili su dugogodišnji rukovoditelj i redatelj Sead Sejo Đulić, akademik Gradimir Gojer, pokojni glazbenik i fotograf Stojan Stole Lasić i glumac Tahir Nikšić.

"Prva proba je održana 24. februara 1974. godine, mada smo već od marta ’73. imali određenih aktivnosti, dogovaranja, čak i jedan program koji se izvodio kao svojevrsna proba. Tu prvu ekipu, koja je porađala ideju, činili su Gradimir Gojer, Tahir Nikšić, koji je bio glumac Narodnog pozorišta u Sarajevu do mirovine, Stojan Lasić, nastavnik glazbe koji se sada uspješno bavi fotografijom, zatim novinar IC Mostar, Zdravko Puvača, i ja", kazao je Sejo Đulić u jednom intervjuju za Omladinski program BHRT-a.

MTM je najveći dio svoga djelovanja posvetio je kontinuiranoj i sustavnoj teatarskoj naobrazbi djece i mladih. Pri tom je pratio i u praksi realizirao najsuvremenije metode takva rada diljem Europe.

Zajedno s Centrom za dramski odgoj, eMTeeM je trinaest godina izdavao jedini teatarski časopis u Bosni i Hercegovini, a od obnove svog djelovanja 1996. godine dodjeljuje i međunarodnu nagradu "Grozdanin kikot" za istaknuta postignuća u promicanju kazališta i dramske pedagogije. 

Video: eMTeeM 1974 Oda radosti (Deveta nedovršena)

"Mi smo sinonim za ono što je u ovom gradu postojalo do ’92., a da to ova vlast nije uspjela podijeliti. Mi imamo dva vodovoda, dva gradska prijevoza, nama i kanalizacija ima nacionalni predznak, imamo podijeljene vrtiće, univerzitete, fakultete, osnovno i srednje obrazovanje, narodno pozorište-kazalište, itd. Mi smo jedini ostali zajedno. Naravno, to ima cijenu za koju je potrebno podnositi ogromne žrtve", istaknuo je Đulić.

Premijernim izvođenjem predstave "Odrezak jedne močvarne zmije" Mostarski teatar mladih (eMTeeM) započeo je obilježavanje 50 godina postojanja.

Bogat program obilježavanja traje sve do kraja kolovoza kada će u okviru "Festivala autorske poetike" biti promovirana monografija o radu Teatra i održan susret eMTeeM-ovih generacija.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close